Béla
12 °C
27 °C

Neutrinocsapdák a föld alatt

MTI
2006.04.19. 12:39

A csillagvizsgálókat általában a hegycsúcsokra építik, manapság azonban egyre több "távcsövet" helyeznek el a hegyek gyomrában, hatalmas jégrétegek alatt, vagy éppen az óceánok mélyén.

A csillagászok nem őrültek meg, sőt, azt állítják, hogy ily módon kiszűrődik a kozmikus "alapzaj", és lehetőségük van elcsípni a az eddig ismert legkisebb részecskéket, a neutrinókat.

A mai csillagászat a vizsgált égitestek felületéről származó fényre épül, míg a neutrínók egyenesen a csillagok és a feketelyukak belsejéből áramlanak a Földre, információkat szállítva azok szerkezetéről is.

Míg a legtöbb részecske vagy sugárzás elakad már néhány centiméternyi anyagban is, a neutrinók átszáguldanak a Földön. Több millió részecskéből csak néhány érdekli igazán a tudósokat, akik ezért speciális csapdát állítottak azoknak.

A franciaországi Toulonnál 2400 méter mélyen, Oroszországban a Bajkál tó jege alatt működik neutrino-receptor, az amerikaiak a Déli-sarkon, a japánok pedig egy elhagyott bányában tervezik hasonló szerkezetek elhelyezését.

"Az első neutrinókat húsz éve, 1987-ben érzékeltük, húsz éven belül pedig újraírhatjuk a csillagászatot"- mondta Thierry Stolarczyka, a touloni Antares projekt vezetője.