Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Nyár elején újabb pc-s blu-ray író debütál

Prohardver
2006.04.27. 12:57
Június tizedikétől lesz kapható a Matsushita-Panasonic első, számítógépekbe építhető Blu-ray írója, mely az eddig bejelentett megoldásokat egyértelműen túlszárnyalja médiatámogatás terén. Az LF-MB121JD típusjelzésű nextgen író hagyományos, félmagas formában és vékony, úgynevezett slimline változatban is elérhető lesz – utóbbi a bejelentés szerint nem tálcás, hanem slot-in lemezbehúzó mechanikával fog rendelkezni.

Az összesen 13 lemezformátumot támogató író 2-szeres tempóval írja a 25 vagy 50 gigabájtos BD-R/RE korongokat, 8x sebességgel ír egyrétegű DVD-t és újraírható DVD+RW nyersanyagokat, 6-szorosan ír DVD-RW korongokra, 4x tempóval tölti meg adattal a kétrétegű DVD-ket, mindemellett a DVD-RAM szabványú adathordozókra is képes rögzíteni, maximálisan 5x sebességgel.

A Panasonic LF-MB121JD ezzel felülmúlja ugyanazon érdekcsoportba tartozó riválisainak megoldásait; a Samsung SH-B022A ugyanis nem írja a DVD-RAM adathordozókat, a nextgen írók között elsőként, tavaly augusztusban bejelentett Pioneer BDR-101A pedig az előzetes hírek szerint egyáltalán nem kezeli a CD-ket, a Panasonic LF-MB121JD ezzel szemben nemcsak olvasni, hanem írni is tudja azokat. Egyelőre nem tudni, hogy a Panasonic első PC-s Blu-ray írója mennyibe fog kerülni, ugyanakkor a hírek szerint a nyersanyag-ellátottsággal nem lesz probléma; a Sony és a TDK írható Blu-ray korongjai mellett április végétől a Panasonic 25 és 50 gigabájtos Blu-ray adathordozói is megjelennek a boltokban.