Bernadett
0 °C
4 °C

Indul az X Prize holdkompversenye

MSNBC
2006.05.05. 14:10

Péntektől lehet nevezni arra a NASA által is támogatott, 2,5 millió dolláros összdíjazású holdkompversenyre, amelyet októberben New Mexicóban rendez meg az X Prize alapítvány. A szervezet korábbi, tízmilliós magánűrhajó-versenyét a SpaceShipOne nyerte. Az októberi X Prize kupán induló versenyzők feladata egy olyan jármű előállítása, amely szimulált környezetben megtesz egy a Hold és az égitest körüli pálya közötti utat.

A verseny első szakaszában a versenyjárműnek legalább másfél percig kell repülnie oda és vissza is, közben pedig landolnia kell egy lapos felületen. A második, nehezített szinten 3-3 perces repülést kell végrehajtani úgy, hogy a landolás holdszerű, sziklás felületen történik. Az első szakasz nyertese 350 000, második helyezettje 150 000 dollárt kap, a második szakasz első helyezettjének díja 1,25 millió dollár, a további két dobogós fél-, illetve negyedmilliót kap.

Bár hivatalosan nevezni péntektől lehet, az X Prize máris megnevezett két esélyest: a texasi Armadillo Aerospace-nek és a kaliforniai Masten Space Systemsnek már van gyakorlata a függőlegesen felszálló, landolni is képes járművek tervezésében.