Mátyás
-6 °C
1 °C

Megtalálták Kleopátra mauzóleumát?

MTI
2006.05.16. 15:16

Kleopátra mauzóleumát találták meg állítólag az egyiptomi Alexandria partjai előtt, közölte Harisz Callasz görög régész az Eleftherotypia athéni újsággal. A kutató azt mondta, hogy ő és munkatársai hétéves munka után Alexandria Sema kerületében fedezték fel a mauzóleum maradványait.

A Die Welt című német lap úgy tudja, hogy a kutatók az antik templom monumentális, több száz tonna súlyú részét fedezték fel, amely valószínűleg a mauzóleum bejárata volt.

"A régészek 150 év óta sejtik, hogy a mauzóleum ezen a helyen állt, de most megtaláltuk a kapu gránitból készült részét" - mondta Callasz. A felfedezés részleteiről várhatóan júniusban tájékoztatják a nyilvánosságot.

Kleopátra időszámításunk előtt 69-30 között élt, és még életében megépíttette saját mauzóleumát az egyiptomi istennő, Izisz temploma mellett. Krisztus előtt 48-ban, nem egészen 18 évesen lett Egyiptom uralkodónője, bár eleinte öccsével, XIII. Ptolemaiosszal osztozott a hatalmon. Kleop'tra trónra kerüléséhez Róma segítsége kellett, s Julius Caesar mintegy légiónyi élő erővel érkezett Alexandriába, s megpróbálta összebékíteni a testvéreket, majd hamarosan elkergette Prolemaioszt. Kleopátra férjhez ment kiskorú öccséhez, aki XIV. Ptolemaioszként lépett trónra, de alig néhány hónap múlva, ie. 47. június 23-án fiút szült Caesarnak. Kleopátra gyermekével sokáig Rómában élt, Cézár közelében, de a császár megölése után visszamenekült Egyiptomba. Szerelmük számtalan dráma és film tárgya azóta is.