Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Vészmegsemmisítő a katonai noteszgépen

TecChannel
2006.05.22. 12:12
Harci bevetésre kész hordozható számítógépet vett fel a kínálatába a General Micro Systems (GMS), a katonai számítógépek vezető gyártója. A MEECC (Military Embedded Electronics and Computer Conference) konferencián bemutatott a Spartan P630 System noteszgépet mindenekelőtt terepre szánják, vagyis a csúcsteljesítényt alacsony energiafogyasztással kellett ötvözni.

A gép részét képezi a GPS-vevőkészülék, WLAN, 60 gigás merevlemez, írásfelismerésre képes érintőképernyő, erősített és 100 százalékban vízálló ház. A Pentium M processzorral szerelt Spartan XP Pro-t futtat, a merevlemezt rázkódás ellen biztosították. A különböző csatlakozókra külső portok, USB-készülékek, kamerák csatlakoztathatók. A parancsnoksággal VoIP útján lehet beszélni.

A biztonsági rendszerek közé tartozik, hogy a BIOS-t védik az illetéktelen beavatkozások ellen. A kiegészítő szoftverek segítségével azt is biztosítják, hogy ellenséges kézbe kerülés esetén megsemmisüljenek a merevlemezen tárolt adatok.

A hűtésre két megoldás közül lehet választani. A heatpipe-kivitel -40-től 85 °C-ig, a hagyományos hűtésű változat 0-tól 55 °C-ig használható. A burkolat készülhet műanyagból, illetve titán-aluminium kivitelben. A harci számítógép beugró ára 3400 dollár (700 ezer forint).