Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Növekvő forgalom a hazai online boltokban

MTI
2006.05.30. 15:45
A magyarországi online áruházak forgalma 2006-ban várhatóan eléri a 30 milliárd forintot - mondta Lemák Gábor, a GKIeNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgató-helyettese kedden Budapesten.

A III. Elektronikus Kereskedelem Konferencián tartott előadásában ismertette: míg 2001-ben alig lépte át a 3 milliárdot, 2005-ben 20 milliárd forint volt az online áruházak forgalma. Magyarországon jelenleg közel 1.000 online áruház működik, ebből mintegy 50 mozgatja a piacot - tette hozzá.

Kiemelte: a felhasználók aránya alacsony a lakosságon belül, mintegy 280 ezren vásároltak valaha az interneten. Ez egytizede az európai uniós aránynak, ahol a lakosság 40 százaléka él ezzel a lehetőséggel.

Hangsúlyozta: az online áruházak felkészültek, de a felhasználói oldalon mind az infrastrukturális feltételek, mind a képzettség hiánya miatt rövid távon nem várható áttörés.

A Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért Egyesület által rendezett kétnapos konferencián, amelynek kiemelt témája a biztonság és bizalom az e-kereskedelemben, előadások hangzanak el többek között a tartalomszolgáltatás adatvédelmi vonatkozásairól, az elektronikus ügyintézésről, az online aukciózásról, a távkönyvelésről és a Tudásbázis hasznosításáról a tartalomszolgáltatásban.