Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Emléktábla Londonban Gábor Dénesnek

MTI
2006.06.01. 11:04

Emléktáblát avatnak csütörtökön Londonban Gábor Dénesnek, a holográfia Nobel-díjas feltalálójának.

A magyar fizikusnak, aki 1934-ben költözött Nagy-Britanniába, az angol tudományos és kulturális örökséget ápoló hatóság, az English Heritage adományozta az úgynevezett Kék Táblát.

A Blue Plaque hivatalos intézmény Angliában; ilyen emléktáblákkal kiemelkedő teljesítményt nyújtó hazai és külföldi tudósokról, művészekről, politikusokról és más közéleti személyiségekről emlékeznek meg.

Gábor Dénes Kék Tábláját a londoni Kensington kerületben lévő Queens Gate utcában, a tudós egykori lakóházán, a hatalmas Természettudományi Múzeumtól nem messze helyezték el. Felirata szerint "Itt élt Gábor Dénes (1900-1979), fizikus, a holográfia feltalálója".

A magyar tudós a holográfiai módszer felfedezéséért és fejlesztéséért 1971-ben kapott fizikai Nobel-díjat.

Fényben utazott

Gábor Dénesnek csak a legismertebb találmánya a háromdimenziós képalkotásra használt holográfia; kevésbé közismert, hogy ő dolgozta ki egyebek mellett a nagyvárosok közvilágításának elengedhetetlen kellékét, a magas nyomású higanygőz világítótestet, valamint a tévéképernyők elődjét, a nagy sebességű katódsugár-oszcilloszkópot. A lapos, színes tévéképcsövek kifejlesztésének úttörője is volt; száznál több tudományos szabadalmat jegyzett, maradandót alkotott a plazmafizika, a hírközlés- és információelmélet terén, a fizika és kibernetika összefüggéseinek vizsgálatában.

A brit királyi tudományos akadémia, a Royal Society tagja, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja, a londoni Imperial College elektronfizika-professzora volt. Emlékére a Royal Society Gábor Dénes-díjat alapított.

A londoni Kensington kerületben egyébként egy másik jelentős magyar emlékmű is áll: másfél éve avatták ugyanitt Bartók Béla szobrát, amelyet Varga Imre készített. A kétméteres bronz alkotást a South Kensington földalatti-állomás melletti kis téren állították fel, nem messze attól a helytől, ahol a magyar zeneszerző londoni tartózkodásai idején lakott.