Legyőzhetetlen a gonorrhea

MTI
2006.06.08. 17:15
Amerikai biológusok megfejtették a neisseria gonorrhoeae baktérium különleges álcázó mechanizmusának részleteit: ez a gonococcus baktérium rendszeresen megváltoztatja a felületét borító fehérje szerkezetét, hogy a fertőzött szervezetben ne tudjon kialakulni immunitás vele szemben.

A különlegesség abban rejlik, hogy nem véletlenszerű mutációról, hanem egy sokkal gyorsabb, tervezett változásról, automatikus génkonverzióról van szó. A génszakaszok cserélődése viszont csak akkor lehetséges, ha a szóban forgó baktériumnak - az állatok és a növények többségéhez hasonlóan - legalább két genom kópiája van.

Deborah M. Tobiason és H. Steven Seifert amerikai immunológusok, a Chicagói Northwestern Egyetemen kimutatták, hogy a neisseria gonorrhoeae tényleg poliploid élőlény, sejtjében legalább két kromoszómakészlet létezik. A dolog újdonság, mert eddig azt tartották hogy a baktériumok un. haploidok, azaz az osztódás átmeneti állapotától eltekintve egyszerre csak egy génkópiát tartalmaznak. Tobiason és Seifert az osztódási mechanizmus részleteit is kiderítette és kutatási eredményeit a Public Library of Science című, szabadon hozzáférhető online tudományos folyóiratban publikálta.

A gonorrhea számos trükkje közül a legveszélyesebb, hogy felületi fehérjéi szerkezetét gyorsan változtatja, s az immunrendszer nem ismeri fel.

A gonorrea legfontosabb felületi fehérjéje, a pilin nem csak a szokásos véletlen mutációk (a genom másolási hibák) során változik, hanem egy irányított génkonverziós folyamat részeként egyes génszakaszok szándékosan cserélődnek benne. Az aktív pilin génen kívül van benne számos hasonló inaktív géndarab is, ezek kissé pongyolán fogalmazva a pszeudo-gének. Időről időre az aktív pilingén egy-egy darabja valamelyik pszeudo génre cserélődik, a pilin szerkezete megváltozik, és ettől kezdve az immunrendszer receptorai nem ismerik fel.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a világon évente 78 millió ember fertőződik meg gonorrheával. Ez az kórokozó csak az emberi szervezetben képes életben maradni, és az evolúció során jól alkalmazkodott élőhelyéhez. A többi baktériumhoz hasonlóan az antibiotikumokhoz is hozzászokott, de legfőbb ellensége változatlanul nem az orvosság, hanem az emberi immunrendszer.  • Hírek
  • Támogatások