Pályára állította első műholdját Kazahsztán

MTI
2006.06.18. 11:28
Pályára állította első saját műholdját vasárnap Kazahsztán, s ezzel az ázsiai ország belépett az önálló űrkutatási programmal rendelkező országok klubjába.

A KazSat-1 műholdat a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről indított orosz DM-3-as hordozórakéta állította geostacionárius pályára közép európai idő szerint röviddel reggel fél nyolc után. A szputnyik tv-műsorokat és adatokat továbbít Kazahsztán, továbbá Közép-Ázsia és Oroszország központi részének területeire, illetve műholdas összeköttetést biztosít az előfizetőknek. A csaknem egytonnás távközlési műhold a tervek szerint 12-15 évig szolgál majd. A Kaz-Sat-projekt 65 millió dollárba került az energiahordozókban gazdag Kazahsztánnak.

Asztana nagyszabású saját űrprogramot dolgoz ki 2020-ig, amelynek keretében a tervek szerint hamarosan felbocsátják a KazSat sorozat két újabb távközlési műholdját, továbbá olyan tudományos célokat szolgáló szputnyikokat, amelyek segítenék a földrengések előrejelzését. Kazahsztán saját műhold-tervező irodát hoz majd létre a kisebb szputnyikok fejlesztésére.

A Kaz-Sat-1 még orosz-kazah együttműködésben készült egy 2004-ben megszületett űregyüttműködési megállapodás alapján. A műhold fellövését egy a startállástól három kilométerre épített megfigyelőpontról megtekintette Nurszultan Nazarbajev kazah és Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki egy regionális biztonságpolitikai tanácskozáson vesz részt Almatiban.

A fellövést eredetileg tavaly decemberre tervezték, de műszaki problémák miatt elhalasztották.  • Hírek
  • Személyi kölcsön