Valér
2 °C
8 °C

Közcélú atomkutatás

MTI
2006.06.19. 07:57
Milliárdos értékű berendezés beszerzésére és üzembe állítására pályázik a Magyar Tudományos Akadémia debreceni Atommagkutató Intézete (Atomki), az Európai Unió úgynevezett Pólus Programjához kapcsolódva. A modern részecskegyorsító nemcsak az atomfizikusoknak nyit új távlatokat, "tudása" a gyakorlatban is sok területen felhasználható.

Debrecenben 1970-ben a kor követelményeinek megfelelő lineáris gyorsítót hoztak létre, külföldi tapasztalatok és saját lelemény segítségével. A részecskegyorsító felett viszont eljárt az idő, mostanság kell felújítani, ami százmillió forintba kerül. A kutatóintézet munkatársai azonban tovább is szeretnének lépni. Terveikben egymilliárd forintos berendezés szerepel, amelynek árát az Európai Unió úgynevezett Pólus Programjában szereplő pénzből fedezik. Ez a tudományos eredményekre alapozó regionális gazdaságfejlesztési terv - öt fejlesztési pólusban, többnyire egyetemi városokban - 100-100 milliárd forintnyi pénzt szán a fejlesztésre.

A tervekben szereplő új részecskegyorsító nagyobb energiájú és homogénebb ionsugarat tud majd kibocsátani. Ebben egy úgynevezett kvadrupól lencse segítségével lehet irányítani a felgyorsított részecskéket, például protonokat. Az így létrehozott sugárnyaláb úgy működik, mint egy igen éles kés, amellyel a már a nano méretek birodalmában lehet munkálatokat végezni.

A részecskegyorsító segítségével műanyagokból nanoméretű szálak is kialakíthatók, amelyeknek felhasználása forradalmasíthatja a számítástechnikában, vagy a távközlésben nélkülözhetetlen optikai szálak gyártását.