Létezhettek melegvérű dinoszauruszok

APA
2006.06.19. 10:51
Amerikai kutatók elmélete szerint a dinoszauruszok nem hidegvérű, hanem a mai madarakhoz és emlősökhöz hasonlóan melegvérű állatok lehettek. A feltételezést most párizsi és lyoni kutatók az Earth and Planetary Science Letter tudományos szaklapba írt tanulmányukban erősítik meg.

A francia vizygálatokban kereken 80 millió éves dinoszaurusz-fosszíliákat vizsgáltak termikus analízis segítségével. A kutatók annak az oxigénnek a szétbomlását vizsgálták, amelyet az egykor élt állatok a légzés és ivás közben vettek magukhoz. A vizsgálat az oxigén két izotópjára fókuszált.

A két izotóp aránya a testszövet keletkezési hőmérsékletétől függ. Az állandó hőmérsékletű melegvérű állatoknál ez az arány másként alakul, mint a hidegvérűeknél, még ha ugyanazon a helyen éltek is. Az elmélet alátámasztásához a kutatók az azonos lelőhelyen talált hidegvérű állatok, teknősök és krokodilok maradványait is megvizsgálták.

A francia eredmények azért is jelentősek, mivel a négy legnagyobb dinoszaurusz-csoport maradványait vizsgálaták, amelyek a kérdéses 145-65 millió évvel ezelőtti időszakban éltek Európában. Közvetve megkérdőjeleződik az az általánosan elfogadott elmélet is, miszerint a dinuszauruszok kipusztulását meteorbecsapódás, és az ezt követő hirtelen lehűlés okozta. A melegvérű állatok ugyanis sokkal jobban képesek alkalmazkodni a klíma ingadozásához, mint a hidegvérűek.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön