Szerdától rezonál a Ludwig Múzeum

MTI
2006.06.20. 14:21

Rezonancia címmel, Elektromágneses testek alcímmel kanadai kiállítás nyílik szerdán a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban: a bemutató Nikola Tesla horvát születésű fizikus és feltaláló születésének 150. évfordulója előtt tiszteleg.

Csejtei Orsolya, a múzeum sajtófőnöke az MTI-nek elmondta, hogy az alaptárlat több külföldi város - Montreal, Karlsruhe, Madrid, és Rotterdam - után érkezett Budapestre és itt kiegészült magyar művészek alkotásaival, ugyanis a tárlathoz mindenütt csatlakoztak a helyi művészek is.

A kiállítás inspirátora Nikola Tesla (1856-1943) fizikus, feltaláló, villamosmérnök, aki Horvátországban született egy szerb ortodox pap fiaként és Franciaország után az Egyesült Államokban telepedett le. Olyan találmányai voltak, mint az indukciós motor, a transzformátor és a forgó mágneses mező.

A Tesla születésének 150. évfordulója előtt tisztelgő tárlaton Jean-Pierre Aubé Az elektromágneses tér erejének kikémlelése című installációja például folyamatosan figyeli a múzeumban létrejött elektromágneses teret, majd az adatokat hangszórókba továbbítja, bemutatva az állandóan körülöttünk levő elektromos szennyezést.

Marie-Jeanne Musiol Fénytestek című munkája az élővilág energiáit jeleníti meg növények elektromágneses aurájáról készített fotókkal.

A Somlai-Fischer Szabolcs - Bengt Sjölén - Danil Lundba:ck trió Agytükör című alkotása építészek és mérnökök közti együttműködés eredménye, különleges munka, amelyben a néző testének tükörképe és agyának képe egyszerre látható.

A Csiki Csaba - Szabó Péter páros FémBőr című installációja a nézők érintésére elektroakusztikus hangszerré válik.

A digitális művészet mellett láthatók a kiállításon hagyományos művészeti eljárásokkal készült alkotások is, mint Július Gyula installációja, Szűcs Attila olajfestményei, Kerekes Gábor fotói, amelyek szintén elektromos jelenségekkel foglalkoznak.

A projekt célja felfedezni a láthatatlan, de észlelhető anyagi erők természetét, a vibráló energiák környezetünkre és az emberi testre gyakorolt hatását, és mindezt megmutatni a művészet eszközeivel.

A Rezonancia című kiállítás augusztus 27-ig látogatható a Ludwig Múzeumban, a Művészetek Palotájában a IX. kerület, Komor Marcell út 1-ben.  • Hírek
  • Személyi kölcsön