Sára, Márió
2 °C
6 °C

Kétezer éves pénzhamisítási botrány

MTI
2006.06.20. 14:33

Az i.sz. I.-III. század között vert római és gallo-római bronzpénzeket találtak francia régészek az Eure megyei Parville-ben egy útépítést megelőző ásatás során. Nagy meglepetésükre a száz érméből 73 hamis.

Azon a területen, ahol az ásatás folyik, az i.sz. I. és IV. század között egy gall törzs élt, amelyet leigáztak a rómaiak. A 27 valódi pénz közül 22 darab 81 és 192 között vert sestertius, a többi öt dupla sestertius, Marcus Cassianius Latinius Postumusnak, az első gall császárnak a képével, aki 260 és 269 között uralkodott - írta a Le Monde című francia napilap.

A hamis pénzek könnyen felismerhetők: más a súlyuk, a formájuk, rossz a kidolgozásuk. A régészek szerint a hamisítás akkor lendülhetett fel, amikor Postumus 263-ban beszüntette a bronzérmék vésését. Az ebből keletkezett hiányz a hamisítók pótolták.

Az igazi és hamis pénzeket összekeveredve találták meg a régészek a földben. Véleményük szerint eredetileg külön tárolhatták őket olyan szerves anyagból - szövetből vagy bőrből - készült tokban, amely nyomtalanul bomlott el.

További kutatásokra, elemzésekre van szükség ahhoz, hogy válaszolni tudjanak arra a kérdésre: miért ásták el az érméket. Istennek szánt ajándék volt, valakinek a megtakarított pénze, vagy a hamisítók ásták el, amíg nem tudtak túladni rajtuk?

A leletek hírére sajnos megjelentek az ásatásokon a fosztogatók is és további kutatásokat végeztek. Valószínűleg detektorokkal voltak felszerelkezve és 15 mély lyukat fúrva a talajban elvitték mindazt, amit még találtak.