Nem csökkentenék a roaming-díjakat a szolgáltatók

MTI
2006.06.22. 14:29
A mobilszolgáltatók a belföldi díjak emelésének rémképével kívánják eltántorítani Brüsszelt a roaming díjak drasztikus megkurtításától, illetve teljes eltörlésétől.

Az osztrák távközlési felügyelettől Georg Serentschy és az osztrák mobil ágazat képviselői egyaránt bírálták az EU-Bizottság új, kissé felvizezett tervezetét a roaming-díjak szabályozására. A Mobilkom Austria aggodalmait osztva Georg Serentschy is a belföldi hívások díjának emelkedésétől tart. A roaming-díjak drasztikus csökkentése és a passzív roaming költségek teljes kiesése előre vetíti a belföldi díjtételek emelkedésének veszélyét - jelentette ki Serentschy úr az APA hírügynökségnek.

A július közepén bemutatásra kerülő módosított brüsszeli szabálytervezet értelmében a mobiltelefonnal külföldön folytatott helyi beszélgetések díja 50-70 százalékkal csökkenhet, de néhány centtel az otthoni belföldi beszélgetési díjtételek felett marad. A külföldről kezdeményezett nemzetközi beszélgetések pedig akár olcsóbbak is lehetnek a hazai területről kezdeményezetteknél. A fogadott hívások passzív roaming díja az EU területén teljes egészében megszűnik. Brüsszel ennek érdekében ellenőrzése alá vonja mind a végfelhasználóknak számlázott díjakat, mind pedig a szolgáltatók egymás között elszámolt tarifáit. Eredetileg az EU-Bizottság a bel- és külföldi díjak teljes egységesítését tervezte.

"Komoly kétségeink vannak a díjcsökkentési tervvel és az összes szolgáltatóra országhatárokra való tekintet nélkül alkalmazni kívánt fűnyíró elvvel kapcsolatban" - hangsúlyozta ki Serentschy úr. Brüsszel szándéka, hogy bevett gyakorlattal ellentétben a nagykereskedelmi díjak mellett a kiskereskedelmi díjakat is szabályozni kívánja, ellentmond minden eddigi szabályozási szokásjoggal.

Valakinek állnia kell majd a mobilszolgáltatóknál felmerülő költségeket - fogalmazta meg aggályait az RTR műsorszórási és távközlési felügyelet távközlési ügyekért felelős igazgatója. Ennek egyik módja a belföldi díjtételek megemelése lehet, ami hátrányosan érintheti a magán előfizetőket és kedvezhet az üzleti előfizetőknek, mivel a roaming bevételek nagyobbik hányada tőlük származik. A lépés az ágazati konszolidációt is elősegítené, ami viszont szolgáltatók választékának csökkenéséhez vezetne.

A szolgáltatók Brüsszel javaslatával szemben saját kezükben szeretnék tartani a roaming díjak megszabását, ezért a sokat utazó ügyfeleik számára inkább kedvező roaming díjakat kínáló előfizetési csomagokat állítanának össze anélkül, hogy a pontos roaming díjakat egyeztetniük kellene Brüsszellel. Véleményük szerint az előfizetők egy része a kedvezőbb belföldi díjakat, egy másik része pedig a kedvezőbb roaming díjakat részesíti előnyben.  • Hírek
  • Támogatások