Elpusztult a 175 éves óriásteknős

MTI
2006.06.26. 12:34
Elpusztult 175 éves korában Harriet, a galapagosi óriásteknős, amely a világ egyik legöregebb élőlénye volt, jelentette az ausztrál állami televízió.

Harriet már egy ideje betegeskedett, néhány napja pedig szívrohamot kapott, amin az orvosok már nem tudtak segíteni. Az állat szívelégtelensége állandósult, majd egyre gyengülű keringése végleg leállt, nyilatkozta a televíziónak John Hangar állatorvos.

Harriet, amely tavaly novemberben ünnepelte 175. születésnapját, a Sydney-i Australia Állatkert egyik nevezetessége volt, s 1987 óta a televíziós sztár, "krokodilvadász" Steve Irwin és csapata gondozta őt. Az állatkert szakembereinek állítása szerint a teknőcöt - amely akkor még alig volt nagyobb egy tányérnál - maga Charles Darwin fogta be 1835-ben a Galapagos-szigeteken.

Ez a nézetet egyébként több kutató vitatja, arra hivatkozva, hogy az állaton elvégzett DNS-vizsgálat tanúsága szerint Harriet olyan óriásteknőc alfajhoz tartozik, amelynek őshonát jelentő szigeten Darwin soha nem járt.

Bárhogy is van, lehet, hogy Harriet életében nem játszott szerepet a brit kutató, tekintélyes életkorát egyetlen tudós sem vitatta.  • Bérelnék
  • Bankszámla