Az NHH csökkenti a mobilvégződtetési díjakat

Napi Online
2006.06.30. 07:55
A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) tanácsa a következő három évre szóló határozatával kiszámíthatóvá, átláthatóvá teszi a piaci folyamatokat. A vezetékes- és mobilhálózatokból indított és a mobilhálózatokba érkező hívások nagykereskedelmi végződtetési díjait 2009 január elsejéig a három mobiltelefon-szolgáltatónál egységesen várhatóan percenként 16,84 forintra csökkenti - mondta el Pataki Dániel, az NHH elnöke.

A határozattervezet szerinti végződtetési díj elérése három lépésben történik majd meg, a Magyar Telekomnak mindháromszor - vagyis 2007-ben, 2008-ban és 2009-ben - 14,74 százalékkal, a Pannonnak rendre 16,99 százalékkal, a Vodafone-nak pedig 19,77 százalékkal kell mérsékelnie hálózatában a végződtetési díjat, vagyis a szolgáltatók a három év során összességében 40-50 százalékkal mérséklik díjaikat.

A tanács a 16,84 forintos, napszaktól független, költségalapú árat saját költségmodellje alapján, nemzetközi összehasonlítás figyelembevételével állapította meg. Az NHH ezen döntésével jelentősen hozzájárul a vezetékes és mobiltelefonálás fogyasztói árának további süllyedéséhez, bár ennek mértékét egyelőre nem lehet pontosan meghatározni, az árak alakulásában ugyanis további tényezők is szerepet játszanak.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön