Ábrahám
17 °C
29 °C

Szeptemberig várják az ajánlásokat a Rátz Tanár Úr életműdíjra

MTI
2006.07.04. 13:36

A középiskolák szeptember 15-ig nyújthatják be ajánlásaikat a Rátz Tanár Úr életműdíjra, amellyel minden évben két-két fizika, matematika, kémia és biológia szakos tanárt jutalmaz az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért.

A személyenkénti egymillió forintos díjjal a szervezet kuratóriuma az elmúlt öt évben összesen 32 pedagógus munkáját méltányolta, a díjazottak összesen mintegy 1450 évet töltöttek a katedrán..

Az alapítvány szerint a reáltárgyak oktatásának előtérbe kerülésére nagy szükség van, mivel nincs még egy ország az Európai Unióban, ahol annyira csökkenne a természettudományos és mérnöki diplomák száma, mint Magyarországon; nálunk az ilyen jellegű diplomák száma az uniós átlagnak mindössze harmadát éri el.

Míg a társadalomtudományi és bölcsészkarokra 2005-ben 59.621-en jelentkeztek, addig a műszaki és informatikai szakokra mindössze 31.842-en.

Rátz, Neumann, Wigner

A Rátz Tanár Úr Életműdíj a Graphisoft, az Ericsson Magyarország és a Richter Gedeon által létrehozott alapítvány célkitűzését hivatott szolgálni. Az elismerést a Bolyai János Matematikai Társulat és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat díjbizottságainak, valamint a Magyar Kémikusok Egyesületének ajánlásai alapján a szervezet kuratóriuma ítéli oda, évente összesen nyolcmillió forint értékben.

A díjjal 2001 óta minden évben, nyilvánosan meghirdetett pályázat alapján a középiskolai oktatásban és tehetséggondozásban kimagasló eredményeket elért két-két matematika-, fizika-, kémia- és biológiatanár munkáját ismerik el.

Az elismerés névadója, Rátz László a XX. század első évtizedeiben a Budapesti Fasori Evangélikus Gimnázium legendás hírű matematikatanára volt, aki úttörő szerepet játszott a középiskolai matematikaoktatás reformjának megvalósításában. Tanítványai közül került ki Neumann János matematikus és a későbbi Nobel-díjas fizikus Wigner Jenő is.