Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szeptemberig várják az ajánlásokat a Rátz Tanár Úr életműdíjra

MTI
2006.07.04. 13:36

A középiskolák szeptember 15-ig nyújthatják be ajánlásaikat a Rátz Tanár Úr életműdíjra, amellyel minden évben két-két fizika, matematika, kémia és biológia szakos tanárt jutalmaz az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért.

A személyenkénti egymillió forintos díjjal a szervezet kuratóriuma az elmúlt öt évben összesen 32 pedagógus munkáját méltányolta, a díjazottak összesen mintegy 1450 évet töltöttek a katedrán..

Az alapítvány szerint a reáltárgyak oktatásának előtérbe kerülésére nagy szükség van, mivel nincs még egy ország az Európai Unióban, ahol annyira csökkenne a természettudományos és mérnöki diplomák száma, mint Magyarországon; nálunk az ilyen jellegű diplomák száma az uniós átlagnak mindössze harmadát éri el.

Míg a társadalomtudományi és bölcsészkarokra 2005-ben 59.621-en jelentkeztek, addig a műszaki és informatikai szakokra mindössze 31.842-en.

Rátz, Neumann, Wigner

A Rátz Tanár Úr Életműdíj a Graphisoft, az Ericsson Magyarország és a Richter Gedeon által létrehozott alapítvány célkitűzését hivatott szolgálni. Az elismerést a Bolyai János Matematikai Társulat és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat díjbizottságainak, valamint a Magyar Kémikusok Egyesületének ajánlásai alapján a szervezet kuratóriuma ítéli oda, évente összesen nyolcmillió forint értékben.

A díjjal 2001 óta minden évben, nyilvánosan meghirdetett pályázat alapján a középiskolai oktatásban és tehetséggondozásban kimagasló eredményeket elért két-két matematika-, fizika-, kémia- és biológiatanár munkáját ismerik el.

Az elismerés névadója, Rátz László a XX. század első évtizedeiben a Budapesti Fasori Evangélikus Gimnázium legendás hírű matematikatanára volt, aki úttörő szerepet játszott a középiskolai matematikaoktatás reformjának megvalósításában. Tanítványai közül került ki Neumann János matematikus és a későbbi Nobel-díjas fizikus Wigner Jenő is.