Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Leszorította a a Zafi.B a Zafi.D-t a víruslistán

2006.07.12. 15:04

A Vírusbuster 2006 első félévi vírusjelentése szerint az online jelszavak begyűjtésére specializálódott számtalan Bayfraud trójai jelentette a legnagyobb IT-biztonsági problémát.

Az első félév vírustámadásait összegző lista élén ugyancsak a tavalyi év listavezetőjének számító I-Worm.Zafi.B áll, mely idén több mint 30 százalékot könyvelhetett el magának. A második helyen szorosan mögötte, 28.5 százalékal a HTML.Bayfraud trójai áll, mely a tavalyi év során lényegesen visszafogottabb volt, és a listán csupán a 8. helyet foglalta el. A jelentés szerint 2006-ban a legtöbb fertőzést okozó rosszindulatú kódok olyan kártevőket szorítottak háttérbe, mint a tavalyi évben pusztító Lovegate.AL vagy MyDoom.R férgek. Ezek a 2006. első félévében a lista 8. és 11. helyére szorultak vissza, és az összes támadás alig másfél százalékát tették ki. A 2004-ben megjelent Zafi.D idén az 5. helyre szorult vissza, alig több mint 1 százalékkal, szemben a 2005-ös évvel, amikor is a lista előkelő második helyén állt.

Szappanos Gábor a VirusBuster vírusszakértője szerint a nagyszabású, globális víruskitörések ideje lejárt. Véleménye szerint a közeljövőben elsősorban a spyware és letöltő trójaiak számának drasztikus növekedése várható a többi kártékony program mérsékelt emelkedése mellett.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!