Friderika
13 °C
29 °C

Harmincéves időjárás-előrejelzés?

MTI
2006.07.13. 14:33

Akár harminc évre előre is képes lesz megjósolni a tájfunokat, hóviharokat, erős hőmérsékleti ingadozásokat és egyéb természeti csapásokat egy japán tudósok által megtervezett rendszer.

Alapját az Earth Simulator (Föld szimulátor) elnevezésű szuperkomputer alkotja, amely másodpercenként 5 trillió művelet tud elvégezni - olvasható a Beseder című orosz nyelvű hírportálon.

A szuperszámítógép a jokohamai Föld Intézetében található és 5120 processzorból áll. A komputer a meteorológiai műholdakról és megfigyelőállomásokról bejövő gigantikus adathalmaz feldolgozására képes, amelyek alapján a légkörben és a tengerekben, óceánokban lezajló folyamatokat modellező virtuális rendszert alkot.

A Föld szimulátora segítségével a japán kutatók egy olyan előrejelzési rendszert hoznak létre, amely a bolygó bármelyik pontján 4 négyzetkilométeres pontossággal képes megjósolni az időjárást.

A kutatók érthető módon a Japánt körülvevő térségnek szentelik a legnagyobb figyelmet, ahol a következő 20-30 évre szóló előrejelzés segítségével hatékonyabban készülhetnek fel a várható természeti csapásokra.

A japán tudósok egy háromszáz évre szóló, megközelítő prognózist is készítenek.