Gusztáv
3 °C
7 °C

Egymilliárd áldozatot szed a dohányzás

MTI
2006.07.13. 14:33

Egymilliárd emberi életet követel majd a XXI. században a dohányzás, tízszer többet, mint a XX. században.

A megdöbbentő adat az Amerikai Rákellenes Társaság (American Cancer Society) által megjelentetett két kiadvány - a Cancer Atlas (Daganatos Betegségek Atlasza) és a Tobacco Atlas (Dohányzási Atlaszból) frissített változatában szerepel - olvasható a MedNovosztyi című, egészségügyi témákra szakosodott orosz hírportálon.

A Dohányzási Atlasz szerint jelenleg világszerte 1,25 milliárd ember tekinthető a nikotin rabjának. Különösen nagy gondot jelent a dohányzás Délkelet-Ázsiában, s mindenekelőtt Kínában, amelyre a világ "cigarettafogyasztásának" egyharmada jut.

A nikotinnal kapcsolatos korai halálozás emelkedését a szakértők nem a dohányzás egyre nagyobb népszerűségével magyarázzák, hanem bolygónk lakosságának növekvő létszámával, ami a szenvedélybetegek abszolút számának növekedését vonja maga után.

A dohányzás visszaszorításától várható elsősorban a daganatos mortalitás csökkenése, s ugyancsak javíthat a halálozási statisztikákon a jobb táplálkozás, valamint a tumort okozó vírusos és bakteriális fertőzések kiküszöbölése - vélekednek a tudósok.

Az Egészségügyi Világszervezet számításai szerint a most megtett intézkedések már 2020-ban éreztetik hatásukat, amikorra évi 2 millióval csökkenthető a daganatos betegségek halálos áldozatainak száma, 2040-ben pedig akár évi 6,5 millióval kevesebb ember halálát okozzák a tumorok.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!