Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egymilliárd áldozatot szed a dohányzás

MTI
2006.07.13. 14:33

Egymilliárd emberi életet követel majd a XXI. században a dohányzás, tízszer többet, mint a XX. században.

A megdöbbentő adat az Amerikai Rákellenes Társaság (American Cancer Society) által megjelentetett két kiadvány - a Cancer Atlas (Daganatos Betegségek Atlasza) és a Tobacco Atlas (Dohányzási Atlaszból) frissített változatában szerepel - olvasható a MedNovosztyi című, egészségügyi témákra szakosodott orosz hírportálon.

A Dohányzási Atlasz szerint jelenleg világszerte 1,25 milliárd ember tekinthető a nikotin rabjának. Különösen nagy gondot jelent a dohányzás Délkelet-Ázsiában, s mindenekelőtt Kínában, amelyre a világ "cigarettafogyasztásának" egyharmada jut.

A nikotinnal kapcsolatos korai halálozás emelkedését a szakértők nem a dohányzás egyre nagyobb népszerűségével magyarázzák, hanem bolygónk lakosságának növekvő létszámával, ami a szenvedélybetegek abszolút számának növekedését vonja maga után.

A dohányzás visszaszorításától várható elsősorban a daganatos mortalitás csökkenése, s ugyancsak javíthat a halálozási statisztikákon a jobb táplálkozás, valamint a tumort okozó vírusos és bakteriális fertőzések kiküszöbölése - vélekednek a tudósok.

Az Egészségügyi Világszervezet számításai szerint a most megtett intézkedések már 2020-ban éreztetik hatásukat, amikorra évi 2 millióval csökkenthető a daganatos betegségek halálos áldozatainak száma, 2040-ben pedig akár évi 6,5 millióval kevesebb ember halálát okozzák a tumorok.