Ágnes
-5 °C
2 °C

Új eljárás a tüdőrák kimutatására

MTI
2006.07.26. 10:09

A tüdőrák kimutatására kifejlesztett új eljárás a szakemberek szerint pontosabban, és akár 3-5 évvel korábban jelzi a rosszindulatú elváltozást, mint a tüdő CT-vizsgálata - írta a New York Times egészségügyi melléklete.

A Kentucky Egyetem kutatóinak módszere a daganat hatására a vérplazmában megjelenő, úgynevezett tumormarkerek kimutatásán alapul. A szakemberek az öt leggyakoribb marker regisztrálására dolgoztak ki gyorstesztet, és 1520 résztvevő segítségével ellenőrizték a vizsgálat pontosságát. A Mayo Klinika olyan betegek régóta tárolt vérmintáit küldte el a kutatóknak, akiknek vérét a tüdőrák diagnosztizálása előtt vették le. Az eljárás a vizsgálat idején daganatos betegek több mint 90 százalékát felismerte, ami igen jó aránynak tekinthető egy szűrésnél. (Negyvenből 32 esetben akkor is igazolták a daganatot, amikor a vérmintát 1-5 évvel a rák felismerése előtt vették le.)

Áttörés

A kutatócsoport szerint az eredmény azért fontos, mert az új módszerrel korábban fel lehet ismerni a tüdődaganatot, mint CT segítségével. A tüdőrák a leggyakoribb daganatféleség a világon, leginkább az úgynevezett nem-kissejtes formában. Ebben a tumorban az érintettek mintegy fele a diagnózis felállítása utáni első évben meghal. Ez arra (is) utal, hogy a rákot legtöbbször késői stádiumban ismerik fel, mert a betegek csak valamilyen tünet észlelése után fordulnak orvoshoz.

A rák korai felismerését jelenleg röntgendiagnosztikai módszerek (tüdőátvilágítás, vagy CT) teszik lehetővé, ezek azonban nem elég megbízhatóak, sokszor adnak álpozitív eredményt, ami után a pácienst - feleslegesen - épp úgy ki kell vizsgálni, mintha tényleg beteg volna. Ebben a helyzetben jelenthet áttörést az amerikai kutatók eredménye.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!