Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nincs egy centi hosszú a legkisebb gerinces

MTI
2006.07.26. 10:26

A szingapuri egyetemen kutató Maurice Kottelat az év elején bejelentette, hogy a szumátrai savas mocsarakban felfedezte a legkisebb gerincest, egy mindössze nyolc milliméter hosszú, átlátszó testű és ráadásul felső koponyacsont nélküli halfélét, melyet Paedocypris progenetica-nak nevezett el.

A tudományos szaklapokban azonban közlésre jelentkeztek a konkurensek is. A washingtoni egyetem kutatója, Ted Pietsch nyomban közölte, hogy ők már 2005-ben ismertették az általuk a Fülöp-szigeteki korallzátonyokban talált mini-ördöghalat, amelynek hímje mindössze hat milliméter hosszú és egyetlen nagy szeme van, mint a mondabeli Küklopsznak. A nősténye hátába, oldalába harapva, azon kapaszkodva utazik. Az ördöghal nőnemű egyedei ugyanis sokkal nagyobbak, ezt a halfajt éppen emiatt nem is tartják a legkisebbek ellenfelének a méretversenyben.

Az ausztráliai Nagy Korallzátony trópusi vizeiben fellelt Schindleria brevipinguis, amelynek létezéséről már 2004-be tudósítottak a kaliforniai La Jolla-ban működő halkutató-intézet tudósai, H.J. Walker és William Watson már annál inkább számíthatna dobogós helyezésre. Ez a törpehal ugyan nem kisebb az előbi kettőnél, de a hím és a nőstény egyaránt rendkívül könnyű, testsúlyuk mindössze 0,7 milligramm, egy szúnyogét sem éri el.