Gusztáv
3 °C
6 °C

Nincs egy centi hosszú a legkisebb gerinces

MTI
2006.07.26. 10:26

A szingapuri egyetemen kutató Maurice Kottelat az év elején bejelentette, hogy a szumátrai savas mocsarakban felfedezte a legkisebb gerincest, egy mindössze nyolc milliméter hosszú, átlátszó testű és ráadásul felső koponyacsont nélküli halfélét, melyet Paedocypris progenetica-nak nevezett el.

A tudományos szaklapokban azonban közlésre jelentkeztek a konkurensek is. A washingtoni egyetem kutatója, Ted Pietsch nyomban közölte, hogy ők már 2005-ben ismertették az általuk a Fülöp-szigeteki korallzátonyokban talált mini-ördöghalat, amelynek hímje mindössze hat milliméter hosszú és egyetlen nagy szeme van, mint a mondabeli Küklopsznak. A nősténye hátába, oldalába harapva, azon kapaszkodva utazik. Az ördöghal nőnemű egyedei ugyanis sokkal nagyobbak, ezt a halfajt éppen emiatt nem is tartják a legkisebbek ellenfelének a méretversenyben.

Az ausztráliai Nagy Korallzátony trópusi vizeiben fellelt Schindleria brevipinguis, amelynek létezéséről már 2004-be tudósítottak a kaliforniai La Jolla-ban működő halkutató-intézet tudósai, H.J. Walker és William Watson már annál inkább számíthatna dobogós helyezésre. Ez a törpehal ugyan nem kisebb az előbi kettőnél, de a hím és a nőstény egyaránt rendkívül könnyű, testsúlyuk mindössze 0,7 milligramm, egy szúnyogét sem éri el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!