Gusztáv
3 °C
6 °C

Egymillió év múlva leválik Afrika szarva

MTI
2006.07.26. 13:47

Afrika szarva úgy egymillió év múlva végleg leválik a szárazföldről és nagy szigetként él tovább - erre a feltételezésre jutott Tim Wright, az oxfordi egyetem professzora, aki munkatársaival egy műhold segítségével figyelte meg a közép-etiópiai Afar-hasadék körül zajló földtani folyamatokat.

A Föld állandó mozgásban van, s mozognak a földólemezek is, amelyek évente néhány centiméternyit mozdulnak el egymáshoz képest. Vannak azonban időszakok, amelyekben ez a folyamat fölgyorsul.

Wright professzor és kollégái a jelek szerint egy ilyen időszak egy részét figyelték meg az Envisat nevű műhold segítségével: Afrika úgynevezett szarván a közép-etiópiai Afar-hasadék környékét kutatták, ahol a núbiai, a szomáli és az arab lemez ütközik egymásnak.

Tavaly szeptemberben földrengés rázta meg a régiót és az Addisz-Abebától 400 kilométerre észak-keletre lévő Dabbahu vulkán térségét. Az első rengést még több száz követte, és 12 nap múlva a vulkán kitörése nyomán 500 méter hosszú, 60 méter mély hasadék jelent meg a tűzhányó keleti részén. Ezt a hasadékot 60 kilométer hosszan további törések és hasadékok követték.

A kutatók a földrengések után kiértékelték a műholdfelvételeket, s háromdimenziós modellt készítettek belőlük. Így teljesen új képet nyertek a most zajló folyamatokról, s úgy látják, ezek nyomán az Afar-hasadékban centiméterről centiméterre új tenger képződik. Amíg azonban a Vörös-tenger víztömege új mederbe kerül, eltelik némi idő - vélik a tudósok.

Mindazonáltal Wright professzor szerint Afrika szarva jó egymillió év múlva végleg leválik a szárazföldről, és nagy szigetként éli tovább életét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!