Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egymillió év múlva leválik Afrika szarva

MTI
2006.07.26. 13:47

Afrika szarva úgy egymillió év múlva végleg leválik a szárazföldről és nagy szigetként él tovább - erre a feltételezésre jutott Tim Wright, az oxfordi egyetem professzora, aki munkatársaival egy műhold segítségével figyelte meg a közép-etiópiai Afar-hasadék körül zajló földtani folyamatokat.

A Föld állandó mozgásban van, s mozognak a földólemezek is, amelyek évente néhány centiméternyit mozdulnak el egymáshoz képest. Vannak azonban időszakok, amelyekben ez a folyamat fölgyorsul.

Wright professzor és kollégái a jelek szerint egy ilyen időszak egy részét figyelték meg az Envisat nevű műhold segítségével: Afrika úgynevezett szarván a közép-etiópiai Afar-hasadék környékét kutatták, ahol a núbiai, a szomáli és az arab lemez ütközik egymásnak.

Tavaly szeptemberben földrengés rázta meg a régiót és az Addisz-Abebától 400 kilométerre észak-keletre lévő Dabbahu vulkán térségét. Az első rengést még több száz követte, és 12 nap múlva a vulkán kitörése nyomán 500 méter hosszú, 60 méter mély hasadék jelent meg a tűzhányó keleti részén. Ezt a hasadékot 60 kilométer hosszan további törések és hasadékok követték.

A kutatók a földrengések után kiértékelték a műholdfelvételeket, s háromdimenziós modellt készítettek belőlük. Így teljesen új képet nyertek a most zajló folyamatokról, s úgy látják, ezek nyomán az Afar-hasadékban centiméterről centiméterre új tenger képződik. Amíg azonban a Vörös-tenger víztömege új mederbe kerül, eltelik némi idő - vélik a tudósok.

Mindazonáltal Wright professzor szerint Afrika szarva jó egymillió év múlva végleg leválik a szárazföldről, és nagy szigetként éli tovább életét.