Árpád
-2 °C
4 °C

Tanulékony olasz gyerekrobot

MTI
2006.07.31. 12:09
Az olaszországi Ventimigliában, a Robotclub nemzetközi szeminárium résztvevői megtekinthették a genovai technológiai intézet (IIT) első robotjának prototípusát, amelyet hazai és külföldi robotikai intézetekkel együtt fejleszt ki. A kis robot akkora, mint egy két és fél éves gyerek - írta a La Repubblica című olasz napilap.

A szerkezet egyesíti magában a robotika, a nanotechnológia és a az idegekkel foglalkozó tudományok eredményeit. Előreprogramozott intelligenciája hagyományos elektronikus chipekhez van kötve. Ezekre kapcsolták a kutatók azt a neuronális hálózatot, amely egy nagyon szofisztikált technikának köszönhetően egyre magasabb fokon reprodukálja az intelligenciát. Ezzel a Robotclub képes lesz a környezettel interaktív kapcsolatba lépni, új ismereteket elsajátítani és új dolgokra megfelelő választ adni.

Agya biológiai és mesterséges hibrid, amely olyan, az emberi testhez közel álló mechanikus testbe van beépítve, amelynek alkotó elemei puhák, hajlékonyak. A robotgyerek nagyon ellenálló, mozgékony lesz, el tud látni számos funkciót extrém környezetben is, nagy légnyomás alatt, magas hőmérsékletben. Képes lesz főbb szöveteit saját maga megjavítani. Fel lehet majd használni telefonközpontokban, intelligens telefonos titkárságokon, más planétákon teljesített missziókban, írta az olasz lap.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?