Valér
4 °C
8 °C

Egy pillanat alatt eldől, ki szimpatikus

MTI
2006.08.29. 10:18

Az emberi agy tizedmásodpercen belül eldönti, hogy egy új arc vonzó vagy bizalomgerjesztő-e, márpedig ennyi idő alatt a döntésben a mérlegelő értelem nem juthat szerephez, így nem kizárt, hogy az úgynevezett félelemközpont dönt - vélik amerikai pszichológusok.

Az arcvonások és a jellem között enyhén szólván is bizonytalan a kapcsolat, mégis egyetlen pillantással becsüli fel az ember a másikat. Úgy tűnik, be van programozva a villámgyors döntés, és a vonzódás illetve a bizalom a leggyorsabban, intuitív módon kialakuló vélemény.

Alex Todorov pszichológus tanársegéd és Janine Willis tavaly végzett hallgató (Princeton University) a Psychological Science című amerikai szakfolyóiratban számolt be kísérletei redményéről.

Todorov előző munkájában azt vizsgálta, hogy van-e korreláció a politikusok arca és választási eredményeik között. Munkája során feltűnt neki, hogy a kampányok során a szavazók csak egy pillantást vetnek a politikusok képére, s máris véleményt formálnak róluk.

Később változhat a vélemény

A kutatók fel akarták mérni, mennyi idő szükséges annak eldöntéséhez, hogy az új arc rokonszenves, illetve bizalomgerjesztő-e. A kétszáz személy bevonásával végzett egyik kísérletben 66 arcképet villantottak fel különböző ideig - tizedmásodpercig, fél, vagy egész másodpercig. Az arc eltűnése után értékelni kellett, hogy bizalomgerjesztőnek találták-e, s azt is, hogy mennyire biztosak értékelésükben. (Más kísérleteknél a szeretetreméltóságot illetve a szakértelmet kellett felbecsülni.)

Érdekes módon a kísérleti alanyok ítélete nem változott, amikor hosszabb időt kaptak a megfigyelésre - ebben az esetben csak annyi történt, hogy jobban megbíztak saját véleményükben.

A kísérlet eredménye nem zárja ki, hogy a tudatos gondolkodás hatására később megváltozhat a vélemény. Az is nyitott kérdés, hogy milyen arcvonások milyen véleményt inspirálnak. Közismert, hogy a szimmetrikus, arányos arc vonzóbb, de nem tudni, mitől tűnik valaki kompetensnek.

Todorov sejtése szerint a bizalom kérdésében a félelemközpont játszik szerepet: ez már sok millió évvel a racionális gondolkodásért felelős homloklebeny kialakulása előtt létezett az amygdalában, s a rokonszenvről szóló magasabb szintű döntést még mindig ez az ősi és viszonylag primitív agyszerkezet hozza meg - olvasható a Princeton Egyetem sajtóközleményében.