Ágnes
-5 °C
2 °C

Maláj teaszertartás az űrben

MTI
2006.09.05. 13:36

Az első maláj kozmonauta hazája hagyományos teaszertartását mutatja majd be a Szojuz űrhajó fedélzetén.

Oroszország három évvel ezelőtt ajánlotta fel Malajziának a térítésmentes űrutazás lehetőségét, miután Kuala Lumpur 900 millió dollár (193,5 milliárd forint) értékben vásárolt orosz vadászrepülőgépeket, s a maláj űrhajós útját 2007. szeptemberére tervezik.

Csaknem tizenkétezer önkéntes jelentkezett: az első válogatás eredményeként 894 férfi és nő bizonyult alkalmasnak az űrutazásra. Végső soron a verseny két jelentkező - Sheikh Muszaphar Shukor orvos és Faiz Khaleed katonai fogorvos - között dől majd el, s a győztes 2007 szeptember 2-án indul az űrbe.

A maláj űrhajósra vár majd a Szojuz fedélzetén a hagyományos teaszertartást, a teh tarik bemutatása. A feladat még a földi gravitáció körülmények között sem egyszerű végrehajtani, hiszen a tűzforró tejes teát többször kell a magasból az egyik edényből áttölteni a másikba, hogy kellően habos állagú nedűt nyerjenek. A maláj űrhajósnak pedig a fizika törvényeinek ellenszegülve kell a súlytalanság állapotában végrehajtani a veszélyes bemutatót.

Faiz Khaleed űrhajósjelölt szerint azonban érdemes vállalni a veszélyt. A teh tarik Malajzia egyik nemzeti jelképe, s meggyőződése szerint az űrbéli teaszertartás a hazájára irányíthatja a világ figyelmét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!