Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Maláj teaszertartás az űrben

MTI
2006.09.05. 13:36

Az első maláj kozmonauta hazája hagyományos teaszertartását mutatja majd be a Szojuz űrhajó fedélzetén.

Oroszország három évvel ezelőtt ajánlotta fel Malajziának a térítésmentes űrutazás lehetőségét, miután Kuala Lumpur 900 millió dollár (193,5 milliárd forint) értékben vásárolt orosz vadászrepülőgépeket, s a maláj űrhajós útját 2007. szeptemberére tervezik.

Csaknem tizenkétezer önkéntes jelentkezett: az első válogatás eredményeként 894 férfi és nő bizonyult alkalmasnak az űrutazásra. Végső soron a verseny két jelentkező - Sheikh Muszaphar Shukor orvos és Faiz Khaleed katonai fogorvos - között dől majd el, s a győztes 2007 szeptember 2-án indul az űrbe.

A maláj űrhajósra vár majd a Szojuz fedélzetén a hagyományos teaszertartást, a teh tarik bemutatása. A feladat még a földi gravitáció körülmények között sem egyszerű végrehajtani, hiszen a tűzforró tejes teát többször kell a magasból az egyik edényből áttölteni a másikba, hogy kellően habos állagú nedűt nyerjenek. A maláj űrhajósnak pedig a fizika törvényeinek ellenszegülve kell a súlytalanság állapotában végrehajtani a veszélyes bemutatót.

Faiz Khaleed űrhajósjelölt szerint azonban érdemes vállalni a veszélyt. A teh tarik Malajzia egyik nemzeti jelképe, s meggyőződése szerint az űrbéli teaszertartás a hazájára irányíthatja a világ figyelmét.