Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Új technikák a repülőgép-eltérítés ellen

MTI
2006.09.20. 15:00

A Világkereskedelmi Központ 2001. szeptember 11-én történt lerombolása óta repülőgép-gyártók és kormányzatok keresik a módot a gépeltérítések megakadályozására, s most az EU bizottsága által támogatott program keretében az Airbustól a Siemensig kereken 30 vállalkozás kutatja és fejleszti a jövő biztonságos európai utasszállító gépét.

A program koordinátora, Daniel Gauliter a Die Welt című német lap online változatának úgy nyilatkozott, hogy az egyik tervezett rendszer mini kamerákkal és mikrofonokkal ellenőrizné az utasok mozgását, és automatikusan felismerné a fenyegetést.

A repülőgépek elektronikája elleni támadásokat úgy akarják kivédeni, hogy kódolják, és lehallgatás-biztossá teszik a kommunikációt a pilótafülke és az irányítótorony között.

Egy holland cég olyan azonosító rendszert dolgoz ki, amely a szem íriszének azonosításával teszi lehetővé a belépést a pilótafülkébe.

Egy másik rendszer képes arra, hogy ha a gépet felhőkarcoló vagy magas ház felé vezetik, a gép automatikusan megváltoztassa az útvonalat.

A 36 millió euróval támogatott SAFEE-program elemeit először 2008 februárjában próbálják ki együtt, bebizonyítandó, hogy a rendszer működik.

Az első termékek 2010-ben jelennek majd meg a piacon, a teljes csomagot pedig várhatóan 2015-ben lehet megvásárolni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!