Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Új technikák a repülőgép-eltérítés ellen

MTI
2006.09.20. 15:00

A Világkereskedelmi Központ 2001. szeptember 11-én történt lerombolása óta repülőgép-gyártók és kormányzatok keresik a módot a gépeltérítések megakadályozására, s most az EU bizottsága által támogatott program keretében az Airbustól a Siemensig kereken 30 vállalkozás kutatja és fejleszti a jövő biztonságos európai utasszállító gépét.

A program koordinátora, Daniel Gauliter a Die Welt című német lap online változatának úgy nyilatkozott, hogy az egyik tervezett rendszer mini kamerákkal és mikrofonokkal ellenőrizné az utasok mozgását, és automatikusan felismerné a fenyegetést.

A repülőgépek elektronikája elleni támadásokat úgy akarják kivédeni, hogy kódolják, és lehallgatás-biztossá teszik a kommunikációt a pilótafülke és az irányítótorony között.

Egy holland cég olyan azonosító rendszert dolgoz ki, amely a szem íriszének azonosításával teszi lehetővé a belépést a pilótafülkébe.

Egy másik rendszer képes arra, hogy ha a gépet felhőkarcoló vagy magas ház felé vezetik, a gép automatikusan megváltoztassa az útvonalat.

A 36 millió euróval támogatott SAFEE-program elemeit először 2008 februárjában próbálják ki együtt, bebizonyítandó, hogy a rendszer működik.

Az első termékek 2010-ben jelennek majd meg a piacon, a teljes csomagot pedig várhatóan 2015-ben lehet megvásárolni.