Viola
-5 °C
-2 °C

160 ezer Alzheimer-kóros Magyarországon

MTI
2006.09.20. 15:07

Százhatvanezer Alzheimer-kóros beteg lehet Magyarországon, és számuk az előrejelzések szerint a következő húsz évben 80 százalékkal nőhet - közölte a szegedi egyetem Pszichiátriai Klinikájának Alzheimer-kór kutatócsoport vezetője szerdán.

Szakértők becslése szerint Magyarországon a 60 év feletti lakosság 12-15 százalékánál, 250-300 ezer embernél diagnosztizálnak valamilyen demenciát, az Alzheimer-kórban szenvedők száma pedig elérheti a 160 ezret - mondta Kálmán János az MTI-nek a teljes szellemi leépüléssel végződő betegség leírásának századik évfordulója alkalmából Szegeden rendezett konferencia megnyitója előtt.

A társadalom öregedése folytán az óvatos előrejelzések alapján is a következő húsz évben 80 százalékkal fog nőni az ilyen típusú megbetegedések száma Kelet-Közép-Európában - tette hozzá.

A klinika által indított nyomonkövetéses vizsgálat során kiderült, a Csongrád és Békés megyei idősotthonok lakói között 60 százalékra tehető a demens és depressziós betegek aránya.

Az Alzheimer-kór rizikófaktorainak vizsgálata során kiderült, hogy a betegség jelentkezése szorosan összefügg az iskolázottsággal, minél jobbak egy ember kognitív képességei, annál később látszik meg rajta, hogy feledékeny. A kis mértékű alkoholfogyasztás védő hatású a betegséggel szemben, a dohányzás pedig megduplázza a szellemi leépüléssel járó tünetek jelentkezésének valószínűségét - mondta az egyetemi docens.

A háromnapos konferencián, amelyen 250 magyar orvos és kutató vesz részt, összefoglaló előadások hangzanak el az Alzheimer betegség kórfolyamatáról, genetikájáról, diagnózisáról, kezelési lehetőségeiről, valamint a határterületi kérdésekről, mint a Parkinson-kór, illetve az agyi keringési zavarokra visszavezethető megbetegedések.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!