Gergely
4 °C
23 °C

Háromdimenziós tévé három éven belül

MTI
2006.09.22. 11:15

Már három éven belül kereskedelmi forgalomba kerülhetnek a háromdimenziós televíziók - jelentette be egy európai kutatási konzorcium.

"A térhatású televízió három éven belül megjelenhet a háztartásokban" - mondta Levent Onural, a 3DTV, az Európai Bizottság támogatásával működő, és mintegy 200 kutatót foglalkoztató televíziós csatorna munkatársa.

A 3DTV kidolgozza a sztereó képrögzítés, a számítógépes háttér és a speciális szemüveget nem igénylő képi megjelenítés technológiáját.

"Reméljük, hogy a háromdimenziós mozifilmek rajongói már nem csak az erre a célra kialakított filmszínházakba mennek el, hanem az otthonukba is vásárolnak térhatású tévékészülékeket" - mondta Onural, majd hozzátette, hogy a tévénézők reakcióját és a terv üzleti sikerét eddig nem ismerik.

A szakember szerint a hologramos televízió kifejlesztéséhez még legalább tíz évre van szükség.

"A hologramos televízió egy kávézó asztalához lesz hasonlatos. Képzeljünk el egy labdarúgó-mérkőzést, ahol a játékosok az asztalon szaladgálnak" - érzékeltette a jövő technológiáját Onural.

Budapesten egy elektromos és elektronikai cikkeket kínáló áruházában nemrég bemutattak egy háromdimenziós televíziót, de a kereskedelmi forgalomban még nem kapható.