Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Háromdimenziós tévé három éven belül

MTI
2006.09.22. 11:15

Már három éven belül kereskedelmi forgalomba kerülhetnek a háromdimenziós televíziók - jelentette be egy európai kutatási konzorcium.

"A térhatású televízió három éven belül megjelenhet a háztartásokban" - mondta Levent Onural, a 3DTV, az Európai Bizottság támogatásával működő, és mintegy 200 kutatót foglalkoztató televíziós csatorna munkatársa.

A 3DTV kidolgozza a sztereó képrögzítés, a számítógépes háttér és a speciális szemüveget nem igénylő képi megjelenítés technológiáját.

"Reméljük, hogy a háromdimenziós mozifilmek rajongói már nem csak az erre a célra kialakított filmszínházakba mennek el, hanem az otthonukba is vásárolnak térhatású tévékészülékeket" - mondta Onural, majd hozzátette, hogy a tévénézők reakcióját és a terv üzleti sikerét eddig nem ismerik.

A szakember szerint a hologramos televízió kifejlesztéséhez még legalább tíz évre van szükség.

"A hologramos televízió egy kávézó asztalához lesz hasonlatos. Képzeljünk el egy labdarúgó-mérkőzést, ahol a játékosok az asztalon szaladgálnak" - érzékeltette a jövő technológiáját Onural.

Budapesten egy elektromos és elektronikai cikkeket kínáló áruházában nemrég bemutattak egy háromdimenziós televíziót, de a kereskedelmi forgalomban még nem kapható.