István, Vajk
19 °C
33 °C

Fiatal magyar tudósokat díjazott az EU

MTI
2006.09.27. 16:49

Második díjat nyert a fiatal tudósoknak kiírt európai uniós versengésben Tarjányi Zoltán és Vass Csaba az apoptózis működési hibáinak analizálására szolgáló diagnosztikai módszer kidolgozásáért.

Az apoptózis, más néven aktív sejtelhalás, a programozott sejthalál egyik változata, ami az utóbbi években fontos kutatási területté vált a biológiában.

Az Európai Bizottság szerdán Brüsszelben tette közzé a "Nobel-díj felé tartók" versenyében díjazottak névsorát - a díjkiosztóra a stockholmi Grand Hotelban került sor.

A bizottság összesen 28 500 euró értékben osztott ki díjakat: az öt-ötezer euróval járó első díjat megosztva nyerte egy osztrák kutatópáros a repülőgépek jégmentesítésének új módszeréért, egy német páros az asztalitenisz-labdák repülési pályájának kutatásáért, illetve egy lengyel fiatal egy kémiai kutatási programért.

Második (3 ezer euró) és harmadik díjra (1500) ugyancsak három-három pályázatot tartottak érdemes a bizottság, köztük az említett magyart.

Valamennyi díjazott 18-20 év közötti fiatal.

A magyar pályázók közül díjat nyert még Gilyén András mobilos iránytűjével: ő az EU szabványügyi intézetében tehet ötnapos szakmai látogatást.