Olivér
4 °C
8 °C

Fiatal magyar tudósokat díjazott az EU

MTI
2006.09.27. 16:49

Második díjat nyert a fiatal tudósoknak kiírt európai uniós versengésben Tarjányi Zoltán és Vass Csaba az apoptózis működési hibáinak analizálására szolgáló diagnosztikai módszer kidolgozásáért.

Az apoptózis, más néven aktív sejtelhalás, a programozott sejthalál egyik változata, ami az utóbbi években fontos kutatási területté vált a biológiában.

Az Európai Bizottság szerdán Brüsszelben tette közzé a "Nobel-díj felé tartók" versenyében díjazottak névsorát - a díjkiosztóra a stockholmi Grand Hotelban került sor.

A bizottság összesen 28 500 euró értékben osztott ki díjakat: az öt-ötezer euróval járó első díjat megosztva nyerte egy osztrák kutatópáros a repülőgépek jégmentesítésének új módszeréért, egy német páros az asztalitenisz-labdák repülési pályájának kutatásáért, illetve egy lengyel fiatal egy kémiai kutatási programért.

Második (3 ezer euró) és harmadik díjra (1500) ugyancsak három-három pályázatot tartottak érdemes a bizottság, köztük az említett magyart.

Valamennyi díjazott 18-20 év közötti fiatal.

A magyar pályázók közül díjat nyert még Gilyén András mobilos iránytűjével: ő az EU szabványügyi intézetében tehet ötnapos szakmai látogatást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?