Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Dinamikusan fejlődik a magyar biotech iparág

MTI
2006.09.29. 13:18
A biotechnológiai iparág az Európai Unió legutóbb csatlakozott tagállamai között Magyarországon a legerősebb - mondta Duda Ernő, a Magyar Biotechnológiai Szövetség elnöke egy pénteki budapesti szakmai fórum alkalmával az MTI-nek. A szövetség három éve alig tudott még 10 céget találni a magyarországi piacon a megalakuláshoz, mára az ágazat társaságainak száma 70 fölé emelkedett.

Az elnök a fejlődést a gyógyszer-kutatási hagyományokkal és a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium iparágat fejlesztő hathatós programjának tulajdonítja. Duda Ernő kifejtette, hogy a magyar biotechnológia döntő része orvosbiológiai kutatásokról szól, de egyre inkább törnek előre az ipari, azon belül is a bioüzemanyagokkal kapcsolatos fejlesztések.

Az elnök sajnálatosnak nevezte, hogy a zöld biotechnológia, azaz a mezőgazdaságban előforduló génmódosított szervezetekkel (gmo) kapcsolatos kutatások nemigen zajlanak az országban. Magyarázata szerint ennek oka az, hogy a gmo-ra Magyarországon keményebb tiltás vonatkozik még a világ legszigorúbbnak tartott európai uniós szabályoknál is. Duda Ernő szólt arról, hogy az ágazatot árbevétellel nehezen lehet jellemezni, mert a cégek egy része nem rendelkezik még forgalommal. Ezen kívül több tőzsdei gyógyszercég alapvető profilja nem a kutatás, ezért árbevételük számbavétele megtévesztő lehet.

A pénteki rendezvényen tíz élettudományi mikro-, illetve kis- és középvállalkozás mutatta be kutatás-fejlesztési eredményeit és projektjeit. Többek között a HIV ellenes terápiás vakcináról, daganatterápiáról, stressz elleni védelemről, valamint az úgynevezett transzporter fehérje technológiák felhasználásáról.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!