Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Dinamikusan fejlődik a magyar biotech iparág

MTI
2006.09.29. 13:18
A biotechnológiai iparág az Európai Unió legutóbb csatlakozott tagállamai között Magyarországon a legerősebb - mondta Duda Ernő, a Magyar Biotechnológiai Szövetség elnöke egy pénteki budapesti szakmai fórum alkalmával az MTI-nek. A szövetség három éve alig tudott még 10 céget találni a magyarországi piacon a megalakuláshoz, mára az ágazat társaságainak száma 70 fölé emelkedett.

Az elnök a fejlődést a gyógyszer-kutatási hagyományokkal és a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium iparágat fejlesztő hathatós programjának tulajdonítja. Duda Ernő kifejtette, hogy a magyar biotechnológia döntő része orvosbiológiai kutatásokról szól, de egyre inkább törnek előre az ipari, azon belül is a bioüzemanyagokkal kapcsolatos fejlesztések.

Az elnök sajnálatosnak nevezte, hogy a zöld biotechnológia, azaz a mezőgazdaságban előforduló génmódosított szervezetekkel (gmo) kapcsolatos kutatások nemigen zajlanak az országban. Magyarázata szerint ennek oka az, hogy a gmo-ra Magyarországon keményebb tiltás vonatkozik még a világ legszigorúbbnak tartott európai uniós szabályoknál is. Duda Ernő szólt arról, hogy az ágazatot árbevétellel nehezen lehet jellemezni, mert a cégek egy része nem rendelkezik még forgalommal. Ezen kívül több tőzsdei gyógyszercég alapvető profilja nem a kutatás, ezért árbevételük számbavétele megtévesztő lehet.

A pénteki rendezvényen tíz élettudományi mikro-, illetve kis- és középvállalkozás mutatta be kutatás-fejlesztési eredményeit és projektjeit. Többek között a HIV ellenes terápiás vakcináról, daganatterápiáról, stressz elleni védelemről, valamint az úgynevezett transzporter fehérje technológiák felhasználásáról.