Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Női hormonokkal az agysérülések ellen

MTI
2006.10.03. 15:05

A traumatikus agysérülések hatásait csökkenti a progeszteron, az az ismert női hormon, maely a méhet készíti fel az állapotosságra - jelentették be az atlantai Emory Egyetem kutatói. Állatkísérletek alapján amerikai kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a kevéssel az agysérülés után beadott progeszteron csökkenti az agy duzzanatát, megakadályozza az idegek elhalását, és javítja az agy működését. Dr. David W. Wright és munkatársai hangsúlyozták: a progeszteron azért is előnyös lehet, mert hamar be tud hatolni az agyba, az eddigi ismeretek szerint alkalmazása nem hordoz veszélyeket, könnyen beadható, és ráadásul olcsó is.

A kutatók száz agysérüléses páciensen is kipróbálták a női hormont. A kísérleti alanyok tizenegy órán belül szenvedtek balesetet, majd intravénásan kaptak progeszteront vagy placebót. A halálozási arány a balesetektől számított harminc nap után a progeszteronnal kezelt csoportnál 13 százalékos, míg a másiknál 30 százalékos volt. Ez a tény arra enged következtetni, hogy a progeszteron 57 százalékkal csökkenti az elhalálozás kockázatát agysérülés esetén. A mellékhatások nem tértek el jelentősen a placebót kapott pácienseknél megfigyeltektől, ám súlyos mellékhatások egyik csoportban sem fordultak elő.

A balesetet legalább 30 nappal túlélő páciensek 92 százalékának állapotát később is vizsgálták, és kitűnt, hogy az enyhe agysérülésben szenvedők állapotán számottevően javított a progeszteron, míg a súlyos esetekben a hormon sajnos nem gyakorolt hatást. A kutatók kilátásba helyezték, hogy az egy év elteltével végzendő újabb vizsgálat ereményeiről is beszámolnak a későbbiekben - írták az Annals of Emergency Medicine (A sürgősségi gyógyászat évkönyve) című kiadványban. Mindazonáltal az eddigi eredményeket bíztatónak minősítették, de hangsúlyozták a további kutatás szükségességét.