Valér
4 °C
8 °C

Galaxistérkép három dimenzióban

MTI
2006.10.05. 11:46
Az eddigi legnagyobb háromdimenziós galaxistérképet tette közzé egy csillagászokból álló nemzetközi munkacsoport - adja hírül a New Scientist című amerikai tudományos folyóirat online kiadásában. A galaxistérképtől azt remélik, hogy segítségével megismerhetik a sötétanyag természetét és eloszlását, valamint megállapíthatják, hogy merre mozog a Tejút.

A tejútrendszer mozgása ugyanis nem magyarázható meg a világegyetem általános tágulásával, és a kutatók már régóta azt az objektumot vagy objektumcsoportot keresik, amely galaxisunkat "vontatja". Valószínűleg egy vagy több galaxishalmaz húzza, és az ilyen halmazok legalább tízezer galaszisból állnak. A térkép a Földtől mintegy 600 millió évnyi távolságig ábrázolja a galaxisokat, és bár más kutatásokkal jóval távolabbi objektumokat is elértek, eddig egy térkép sem fogott át ilyen hatalmas területet.

Korábban egyes kutatók azt feltételezték, hogy a világűr megfigyelhető részének legsúlyosabb objektuma, a Shapley galaxishalmaz fejti ki a legnagyobb hatást a tejútrendszer mozgására. A Shapley átmérője húszmillió fényév, és a Földtől mintegy 400 millió fényévnyire van. Ám az új térkép arra enged következtetni, hogy egy közelebbi, kisebb tömegű galaxishalmaz, a Nagy Mozgató (Great Attractor) húzza legerősebben a tejútrendszert, ezenkívül bebizonyosodott, hogy a Nagy Mozgató önmagában álló galaxishalmaz, és nem kapcsolódik a Shapley-hez. Ennek ellenére a megfigyelt galaxishalmazok nem magyarázzák meg maradéktalanul a tejútrendszer mozgásirányát.

"Szóval a történet még nem teljes, az is lehetséges, hogy némi rejtett sötétanyag is kifejti hatását, amelyre a galaxisok alapján alig lehet következtetni" - nyilatkozta John Huchra, a kutatócsoportjának egyik tagja a New Scientistnek. A sötétanyag ugyanis láthatatlan, ám tömeg igen nagy. "Ezzel a térképpel remélhetőleg nemcsak a sötétanyag természetét és eloszlását deríthetjük fel, hanem jóval több ismeretre tehetünk szert a jelenlegi kozmológiai modellről, és magukról a galaxisokról" - tette hozzá a csillagász.