Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Bd-hd olvasó az NEC-től

Index
2006.10.12. 12:42
Miközben véres háború dúl a következő generációs adattárolók között, az NEC besétált egy virággal a Blu-ray (bd) és a HD DVD (hd) közé: a társaság egy olyan csipet tervez piacra dobni, amelyik képet mindkét formátumot kezelni. A társaság 2007 áprilisában tervezi leszálítani az első adagot.

Arra azonban, hogy egy asztali készülékben is megjelenjen a csip, még várni kell. A Pioneer és az LG korábban már úgy nyilatkozott, hogy kombinált lejátszóban gondolkodnak, később azonban mindkét társaság visszalépett.

Fontos az ár kérdése. Egy bd-olvasó 1000 dollárba, az író 3200 dollárba kerül, míg a hd-olvasóhoz már 500 dollárért hozzá lehet jutni. A magas ár hátterében a drága összetevők állnak, de az idők múlásával persze olcsóbb lesz mindkét olvasó. Egy hibridmeghajtóval az a probléma, hogy még megfelelő optimalizálás után is többe kerülne, mint egy átlagos bd-meghajtó. Főleg, mert egy ilyen termék esetében mindkét formátum tulajdonosának liceszdíjat kellene fizetni, az NEC azonban azt állítja, hogy olcsó megoldást kínál majd a problémára.