Klaudia
-4 °C
2 °C

Kefírrel az allergia ellen

MTI
2006.10.16. 20:43
Az enyhén alkoholtartalmú kefír megóvhatja a gyermekeket az ételallergia különböző változataitól - vélik tajvani kutatók. Mint a kutatások kimutatták, a kefír az allergiák ellen hatásos immunoglobulint tartalmazza - olvasható a BBC News honlapján.

Egereknél azt vették észre a kutatók, hogy a kefírrel itatott példányoknál az ovalbumin specifikus immunoglobulin harmadára csökkent. Az ovalbumin olyan protein, amely a legtöbb allergia kiváltója kisgyermekeknél. Becslések szerint három éves kor alatt a kiskorúak 5-8 százaléka van kitéve az ételallergia veszélyének, s ez ellen eddig kizárólag az allergiát kiváltó élelmiszerek mellőzésével lehetett védekezni.

Ji-Ruei Liu, a tajvani nemzeti egyetemen folyó kutatás vezetője kijelentette: "Remélhetőleg ki tudjuk vonni azokat az összetevőket - baktériumtörzseket, bioaktív peptideket - a kefírből, amelyek allergia elleni gyógyszerek alapanyagául szolgálhatnak a jövőben." A kefírt - amelyet a Kaukázus környékén, valamint főleg a balkáni országokban fogyasztanak és egészséges hatásúnak tartanak - élő baktériumkultúra erjeszti tejből.