Kefírrel az allergia ellen
Egereknél azt vették észre a kutatók, hogy a kefírrel itatott példányoknál az ovalbumin specifikus immunoglobulin harmadára csökkent. Az ovalbumin olyan protein, amely a legtöbb allergia kiváltója kisgyermekeknél. Becslések szerint három éves kor alatt a kiskorúak 5-8 százaléka van kitéve az ételallergia veszélyének, s ez ellen eddig kizárólag az allergiát kiváltó élelmiszerek mellőzésével lehetett védekezni.
Ji-Ruei Liu, a tajvani nemzeti egyetemen folyó kutatás vezetője kijelentette: "Remélhetőleg ki tudjuk vonni azokat az összetevőket - baktériumtörzseket, bioaktív peptideket - a kefírből, amelyek allergia elleni gyógyszerek alapanyagául szolgálhatnak a jövőben." A kefírt - amelyet a Kaukázus környékén, valamint főleg a balkáni országokban fogyasztanak és egészséges hatásúnak tartanak - élő baktériumkultúra erjeszti tejből.