Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

A kékszeműek kékszeműt akarnak

MTI
2006.10.24. 10:06

A kékszemű férfiak a kékszemű nőket részesítik előnyben - mutatták ki norvég tudósok, akik ezt azzal magyarázzák, hogy ebben az esetben a gyerek szemének a színe egyértelműen mutatja az apaságot. Mint a tomsői egyetem kutatói a Behavioral Ecology and Sociobiology című szaklapban írták, a kékszemű papának és a szintén kékszemű mamának csakis kékszemű gyereke lehet, ha tehát egy ilyen kapcsolatban barnaszemű baba születik, a kékszemű nem az apja. A barnaszeműeknek már nincs ilyen könnyű dolguk, mert még akkor is születhet kékszemű gyermekük, ha az anya szeme is barna. A barna szemszín ugyanis domináns: az ilyen emberekben megvan a barna és a kék szem örökítő anyag is, de csak az egyiket adják tovább gyermekeiknek.

A kutatók 88 diákot - fiúkat és lányokat - kértek fel, jelöljék meg, hogy mely arcokat találják vonzónak a képernyőn mutatottak közül, s a képek között ugyanazt az arcot mutatták kék és barna szemmel is. A nők közül sem a kék-, sem a barnaszeműek nem részesítették előnyben sem a kék, sem a barna szemszínt, s ugyanez volt a helyzet a barnaszemű férfiaknál is, de a kékszemű férfiak a kékszemű hölgyeket sokkal vonzóbbnak találták, mint a barnaszeműeket. A kutatók szerint kizárt, hogy ezt valamiféle előítéletre, vagy klisére lehetne visszavezetni, mert ebben az esetben az esetben a barnaszemű férfiak is a kékszemű hölgyeket részesítették volna előnyben.

A feltételezést alátámasztja egy további vizsgálat is: 443 fiatal férfit és nőt kértek, hogy közölje partnere szeme színét: itt is az derült ki, hogy a kékszemű férfiak alkották a legnagyobb csoportot, amelyben a partner szeme színe azonos volt a kérdezettével.