József, Bánk
-7 °C
0 °C

Régészeti lelet az interneten

MTI
2006.10.30. 10:30
Luca Mori olasz számítógépes rendszerszervező saját lakhelye közelében ókori villa romjaira bukkant, miközben saját otthonát kereste a Google internetes világtérképén, a Google Earthön. Mori lakóhelye, a Párma közeli Sorbolo közelében a szántóföld-parcellákat keresztező sötétebb foltokat fedezett fel a műholdképen.

Nagyobb nagyításban derékszögű alakzatokat is látott a szemkontúrhoz hasonló, kb. 500 méter nagyságú ovális körvonal belsejében. Mori sejtette, hogy emberkéz alkotta dolog lehet a föld mélyén, és a világhálón keresztül kapcsolatban lépett a pármai nemzeti régészeti múzeum szakembereivel, aki elmentek megnézni a helyszínt.

Először bronzkori településre számítottak, de amikor kisebb ásatás során kerámiadarabokat találtak, arra a véleményre jutottak, hogy egy ókori római villa állhatott a helyszínen még valamikor a Krisztus születése előtti időkben. A szemkontúr szerű alakzat folyómeder lehetett, amely közrefogta az uradalom vagy a kis mezőgazdasági település utcáit. A részletesebb feltárásra várni kell a szükséges engedélyek és anyagi források miatt.

Mori első lelkesedésében világhálós naplóján tette közzé a felfedezést, majd oldalt nyitott az amatőr világhálós régészek számára, amit felkapott az olasz és a nemzetközi sajtó. Különösen a dél-amerikai régészek fantáziáját mozgatta meg az új kutatási lehetőség, de ők szomorúan tapasztalták, hogy a Google térképe nem mindenhol ugyanolyan részletes, a lakatlan távoli területekről csak távlati képeket mutat.