Márk
13 °C
28 °C

Kevés óvszert használnak a fiatalok

2006.11.06. 09:47
Társadalmi és kulturális tényezők is közrejátsszanak abban, hogy a fiatalok alig használnak óvszert - állítják angol kutatók. A 25 év alattiak egy része úgy véli, a gumióvszer használata a bizalmatlanság jele, más részük szerint az óvszer szexuális tapasztaltságra utal, bár egy férfira az efféle jártasság általában jobb fényt vet, mint egy nőre.

Az angol kutatók több mint 250 olyan tanulmányt vizsgáltak át, amelyek fiatalok szexuális viselkedéséről szólnak, és feltűnő hasonlóságokat találtak azokban a tényezőkben, amelyek a fiatalok szexuális szokasait befolyásolják a különféle országokban. A kutatók elsősorban arra keresték a választ, hogy a fiatalok miért nem a biztonságos szexet választják.

Az 1990 és 2004 között írt tanulmányokból kiderül, hogy a fiatalok aszerint ítélik meg a nemi betegségek kockázatát és az óvszer szükségességét, hogy a potenciális partnernek milyen a külseje, és hogy mennyire ismerik őt. Máig az a felfogás uralkodik Angliától Ausztrálián át Dél-Amerikáig, hogy a férfiaknak rendkívül aktívnak kell lenniük a nemiség terén, ám a nőknek tisztának kell lenniük. A férfiakkal összehasonlítva a nők szexuális tevékenysége a világon mindenütt korlátozott, a nők büntetése igen széles skálán, a szóbeli bírálattól a kivégzésig mozog.

"Azok a programok, amelyek során pusztán információval és kottonnal látják el az embereket, és nem veszik számításba az alapvető társadalmi tényezőket, csak részben jelenthetnek megoldást a problémákra" - összegezték a kutatás eredményét a szakemberek.