Zita, Mariann
9 °C
21 °C

Hercegnő a világűrben

MTI
2006.11.13. 15:03
II. Erzsébet brit uralkodó unokája, Beatrix hercegnő lehet az első kékvérű űrturista, de papája, mamája és nagymamája, a királynő már előre retteg - adta hírül a The Sun című brit bulvárlap. András herceg és Sarah Ferguson lánya, a trónutódlási sorrendben az ötödik, a kereskedelmi űrhajózással foglalkozó Virgin Galactic szolgáltatását készül igénybe venni.

A cég Sir Richard Branson brit milliárdos, a Virgin Group alapítójának tulajdonában van, és turistákat akar űrutazásra indítani 2009-től. Addig azonban még sok víz lefolyik a Temzén, és a királyi család reméli, hogy a most 18 éves, érettségire készülő Beatrix is meggondolja magát. Már 13500 fizetőképes érdeklődő jelentkezett Branson vállalatánál az űrtúrára. Köztük számos híresség is akad, mint például a popénekes Robbie Williams, a színész Bratt Pitt, vagy William Shatner, a Star Trek című sci-fi filmsorozat űrhajójának kapitánya.

A lap szerint még bizonytalan, hogy vajon az uralkodócsalád sarjának is kell-e fizetnie az űrutazásért, amelyért a nem királyi származású utasoktól fejenként mintegy 37,8 millió forintnak megfelelő összeget kér a cég. Meg is ér ennyit az utazás, ha hinni lehet Bransonnak, aki azt nyilatkozta 2005-ben, mikor beharangozta új vállalkozását, hogy az űrturisták "megtapasztalják majd a súlytalanság élményét, meggyőződnek arról, hogy a föld kerek és nagyon élvezni fogják a világűrt."