Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Charles Simonyi megérkezett Csillagvárosba

MTI
2006.11.15. 10:39

Charles Simonyi megérkezett Csillagvárosba, hogy felkészüljön március 9-től tervezett, tíznapos űrtúrájára.

A magyar származású amerikai szoftverfejlesztő mérnök az űrhajósok Moszkva melletti kiképzőközpontjában kezdi meg a felkészülést - mondta Alekszandr Drobisevszkij, az orosz légierő főparancsnokának adjutánsa kedden az Interfaxnak.

Az 58 éves Simonyi orosz Szojuz űrhajóval a 15. alapexpedíció tagjaival, Fjodor Jurcsihin és Oleg Kotov kozmonautával együtt készül a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Ők azonban fél évig maradnak az ISS fedélzetén - tette hozzá Drobisevszkij.

A budapesti születésű, Amerikába emigrált Simonyi a berkeley-i és a standfordi egyetemen tanult, mielőtt részt vállalt a Microsoft Word és Excel programjának kifejlesztéséből, majd saját céget alapított Intentional Software néven. Amatőr pilóta, s kedveli a klasszikus zenét és a modern képzőművészetet.

Simonyi, aki az űrkirándulásért több mint húszmillió dollárt fizetett a Roszkoszmosszal kapcsolatban álló amerikai Space Adventures ügynökségnek, két hete saját honlapot is nyitott (www.charlesinspace.com), hogy megossza élményeit, elsősorban a fiatalokkal.