Béla
12 °C
27 °C

Megbetegít a krónikus alváshiány

MTI
2006.11.15. 11:19

A krónikus alváshiány súlyos egészségkárosodáshoz vezethet, állapították meg amerikai kutatók nagy népesség körében végzett vizsgálataik alapján - a kutatás eredményeiről a New York Times egészségügyi melléklete számolt be.

Az emberek alvásigénye meglehetősen változatos képet mutat, ezért az a kérdés, hogy kinek mennyi alvásra van szüksége, illetve mikor mennyi alvás elég, egyéni válaszokra ad módot. Az általános megállapításhoz azt is figyelembe kell venni, hogy az alváshiányt milyen megszokott alvástartamhoz viszonyítják. Általánosságban mégis elmondható, hogy a legtöbb ember szervezetének legalább nyolc órányi éjszakai pihenésre van szüksége a megfelelő élettani regenerálódáshoz. Ennek szellemében vonták le következtetéseiket a bostoni kutatók.

A vizsgálatban tízezer amerikai vett részt. Az alváskutatók részletes kikérdezése és az adatok, az egészégi állapot felmérése alapján az derült ki, hogy akik éjszakánként mindössze 5 órát töltenek alvással, 60 százalékkal növelik az elhízás esélyét azokkal szemben, akik legalább 7 órát alszanak. Az öt óránál kevesebb alvás háromszorosára növeli az infarktus kockázatát.

Az egyéni igényeknek megfelelő, de általánosságban kielégítő mennyiségű és minőségű alvás hatékonyabbá teszi az immunrendszer működését. Bár az alvás és az elhízás kapcsolatának biológiai vonatkozásait még nem sikerült a kutatóknak pontosan tisztázniuk, annyi biztos, hogy az alvás idegi, hormonális szabályozása sok ponton összefügg az étvágyért felelős rendszerrel.

A hét óránál kevesebb pihenés olyan betegségekre tesz hajlamossá, mint az elhízás, a cukorbaj, a szív- és érrendszeri kórok, valamint a depresszió.

A betegségmegelőzésre figyelemmel amerikai orvosok ezért azt javasolják a fiataloknak, hogy legalább 8, de ha lehet, még inkább 9 órát aludjanak éjszakánként.