Ervin
14 °C
22 °C

Ugyanúgy támad a tarantella és a paprika

MTI
2006.11.15. 13:02

Egy nyugat-indiai tarantella pók csípésének mérge ugyanazokat az idegsejt receptorokat ingerli, mint a chili-paprika csípős ízét adó capsaicin vegyület - állapították meg amerikai kutatók.

A szóban forgó pók a Trinidadban honos "chevron tarantula" (Psalmopoeus cambridgei).

A kutatók emberi embrionális vesesejteket pókméreggel kezelve rájöttek, hogy a normális sejtekben a vegyület hatására megnőtt a kalciumionok száma, a TRPV1 idegsejtreceptort nem tartalmazó sejtekben viszont nem. Ezután elkülönítették a méreg három legfontosabb összetevőjét, és ezekkel normális, illetve genetikailag módosított, receptorhiányos egerek lábát ingerelték. A TRPV1 receptorral rendelkező normális egereknek fájt és begyulladt a lába.

David Julius csapata más tarantella pókok mérgével is kísérletezett, és egy dél-ázsiai pókfajt már találtak, melynek mérge szintén a capsaicin-receptort ingerli. Ezért elképzelhetőnek tartják a kutatók, hogy más pókfajok is a csípős ízt kihasználva fogják meg zsákmányukat vagy riasztják el a többi ragadozót - ismertette a The New Scientist című angol tudományos folyóirat a David Julius (University of California, San Francisco) és munkatársai munkájáról megjelent publikációkat.