Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

Megfejtették Hitler némafilmjeit

MTI
2006.11.27. 13:52
Egy új szoftver segítségével betekintést lehetett nyerni Adolf Hitler eddig ismeretlen magánéletébe, mivel érthetővé vált, mit is mond az utána maradt, magánjellegű némafilmeken. A filmeket kedden mutatják be a Channel Five angol tévécsatorna "Hitler's Private World: Revealed" (Hitler magánélete: felfedve) című műsorában - adta hírül két olasz napilap, a Corriere della Sera és a La Stampa internetes honlapja.

Angol diákoknak az úgynevezett ALR-technológia (Automated Lip Reading, magyarul: automatikus ajakleolvasás) segítségével sikerült ajkakat minden szögből leolvasni, s így megfejteni a náci filmkészítés egyik legnagyobb rejtélyét. A filmeket a Berchtesgadeni Obersalzberg hegyen lévő, Hitler által 1928-tól bérelt Berghof ebédlőjében találták meg, és évtizedeken át amerikai levéltárakban őrizték.

Különösen történészek számára bír nagy jelentőséggel, hogy megfejtsék ezeket a náci időkből fennmaradt, magánjellegű némafilmeket. Néhány ilyenben hallható Hitler "szerelmes csevegése" Eva Braunnal. Másokon, amelyek Berlin szovjet ostroma alatt készültek, fáradt és beteg "Führer" látható, aki ennek ellenére erélyes szavakkal biztatja a Wehrmacht katonáit. Más filmekből pedig megtudható, hogy miként gyakorolt Hitler szigorú bírálatot legközelebbi munkatársaival szemben is. Egyes filmeken Hitler arról beszél, hogy kedveli a mozit és különösen Miki Egeret. Egy másikon hallani, hogy Hitler mérges, amiért Eva Braun bírált egy bemutatott filmet. "Megértem, hogy nem tetszett neked a tegnap este bemutatott film. Tudom, hogy mit szeretnél látni, az Elfújta a szél című filmet" - mondta Hitler.

Hitler akkor sem feledkezett meg a háborúról, amikor kedvesénél időzött. "Ruhákról beszélsz nekem, amelyek nem állnak jól rajtad..., de képzeld csak el az én problémáimat!" Egy másik felvételen látható, amint Hitler játszik néhány gyerekkel és hallani, hogy ezt mondja az egyik fiúnak: "Légy bátor fiatalember és egy szép napon legyen belőled nagyszerű katona!" A némafilmekben Hitler újból és újból kifejezte arra irányuló szándékát, hogy ezer évig fennmaradó birodalmat hozzon létre. 1936-ban kézi filmfelvevő kamerát ajándékozott Eva Braunnak. Ezekkel a szavakkal adta át neki: "Minden német családnak kellene egy ilyen kamerával rendelkeznie, hogy a nemzeti gyarapodás minden egyes mozzanatát megörökíthessék vele".

Egy alkalommal, amikor együtt volt olyan náci nagyságokkal, mint Heinrich Himmler, Albert Speer, Joachim von Ribbentrop, Reinhard Heydrich, Joseph Goebbels és Karl Wolff, Hitler elárulta, hogy megveti a kövér "birodalmi marsallt", Hermann Göringet, akivel aznap együtt ebédelt. "Való igaz, amit mondanak. A sertések megeszik társaik húsát" - jelentette ki Hitler. A filmek elárulják Hitler fizikai leépülését is, és alátámaszthatják azt a feltevést, hogy Parkinson kórban szenvedett. Az egyik néma filmen állítólag izomremegésre panaszkodik.