Márk
13 °C
28 °C

Eltérő lábhosszúság okozhat ízületi gyulladást

MTI
2006.11.27. 15:02
A két láb hosszúságának még a legcsekélyebb eltérése is szerepet játszhat abban, hogy adott személynél ízületi gyulladás (artritisz) alakul ki, illetve állapota súlyosbodik - derült ki egy amerikai vizsgálatból, melyet a New York Times egészségügyi melléklete ismertetett. "Az összefüggés mibenlétét egyelőre nem látjuk világosan, és nem tudjuk biztosan állítani, hogy egy 2 centiméternyi különbség már sok-e, vagy ez a határ" - mondta a tanulmány egyik szerzője dr. Joanne M. Jordan (Észak-Karolinai Thurston Artritisz Kutató központ, Chapel Hill). Mindenesetre a lábak hosszának eltérése legalábbis rontja a fennálló artritiszt, hangzott el a tanulmány ismertetésekor az amerikai reumatológiai kollégium (American College of Rheumatology) konferenciáján.

A kutatók több mint háromezer önkéntes bevonásával zajló vizsgálatuk részévé akarják tenni e kérdés tisztázását is. A résztvevők közül 210 olyan egyént találtak, akiknél fennáll az eltérés, méghozzá 2 centiméternél több a hossz-különbség a két láb között. Első hallásra soknak tűnik ez a 2 centi, de dr. Jordan szerint egyáltalán nem szokatlan jelenségről van szó. Mint mondta, maguk az érintettek is ritkán veszik észre, ugyanis ösztönösen kiigazítják a járásmódjuk kialakításával. Ugyanakkor a csípő- vagy a térdízület nagy árat fizet ezért az alkalmazkodásért. Hiszen egyértelműen kiderült a vizsgálat során, hogy a csípőízületi artritisz áldozatai között a nagy többségnek eltérő hosszúságú volt a lába.

A vizsgálat eredményeitől azt várják a tudósok, hogy az orvosok nagy valószínűséggel megállapíthatják, kiknél áll fenn az artritisz nagyobb kockázata. A kutatás arra is rávilágít, hogy az ortopédiai kisegítő eszközök, például a különbség kiegyenlítésére szolgáló, cipőbe helyezett láb (sarok)-emelők nagy szerepet játszhatnak a betegség kialakulásának, vagy az állapot rosszabbodásának megelőzésében.