Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

A klímaváltozás nyírta ki az óriáskengurukat

MTI
2006.11.30. 15:39
Nem az emberek, hanem a felmelegedés pusztította ki a történelem előtti ausztrál "megafaunát" - állapították meg ausztrál kutatók.

A két és fél méteres kenguruk, az autónyi méretű erszényes medvék, a strucchoz hasonló emuk és gyíkok negyvenezer évvel ezelőtt őshonos állatok voltak Ausztráliában. Aztán mintha a föld nyelte volna őket el.

Sokáig azt hitték, hogy a fokozatosan megtelepedő bennszülöttek irtották ki őket túlzott vadászatukkal. Ám a dr. Gregory Webb vezette kutatócsoport kimutatta, hogy az utóbbi félmillió évben Ausztrália egyre szárazabbá vált, és a hatalmas állatok minden valószínűség szerint sorozatos aszályok miatt pusztultak ki. A hajdanán buja növényzetből az évezredek során nem maradt más, mint vörös sivatagok és füves puszták, tehát a hatalmas állatok elvesztették élőhelyeiket - mutatott rá Webb.

Az évek óta mind pusztítóbb aszályt elszenvedő kontinens országban egyébként ma már nyilvánvaló, hogy Ausztráliának a globális felmelegedés következményeként hosszú távú éghajlatváltozásra, és súlyos vízhiányra kell felkészülnie.