Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Megérkezett az AMD 4x4, a Quad FX

Prohardver
2006.11.30. 15:57
Az AMD ma fellebentete a fátylat korábban 4x4 néven ismert, végül Quad FX márkanéven piacra dobott négymagos platformjáról. Ez az AMD első válasza az Intel november elején debütált négymagos asztaliprocesszor-termékvonalára, a második számú processzorgyártó ugyanakkor egy ebben a szegmensben merőben szokatlannak tekinthető megoldással igyekszik utolérni riválisát.

Mivel az AMD a négy mag teljesítményét a Quad FX platform esetében nem egy, hanem két processzorban bocsátja rendelkezésre, ezért párosával is fogja árulni a hozzáillő, Socket 1207-es (vagyis Socket F-es) chipeket. Az új processzorok 2,6, 2,8 és 3,0 GHz-es órajellel érkeznek FX-70, FX-72 és FX-74 típusjellel. Ami a vásárlók szempontjából különösen fontos, hogy az azonos modellekből álló párosok már 599 dolláros ártól elérhetők lesznek és a legdrágább duó árcéduláján szereplő összeg is megáll 999 dollárnál. A platform időtállóságát garantálja, hogy a két kétmagos CPU a 2007-es megjelenés után felcserélhető lesz két négymagos processzorra.

Az új platform elsősorban a játékosokat célozza meg, ám gyakorlatilag a korábban csak munkaállomásokban elérhető teljesítményt és megoldásokat ülteti át otthoni PC-kbe. Ennek egyik kísérőjelensége, hogy professzionális alkalmazásokkal kezdettől fogva kihasználható lesz a rendszer számítási teljesítménye, ám a több szálra írt játékok elterjedésére még várni kell.

A Quad FX platform premierjének pikantériája egyébként, hogy az ATI felvásárlása ellenére az NVIDIA lesz az AMD első táncpartnere, így az új rendszerrel egyelőre csak a kaliforniai gyártó szintén ma debütáló vadonatúj, nForce 680a SLI lapkakészlete kompatibilis. A rendszer koncepciója minden tekintetben grandiózus. A két CPU egy 16 bites HyperTransport kapcsolaton keresztül kommunikál egymással. Csak az egyik processzorhoz kapcsolódik alaplapi vezérlőchip – ezekből viszont mindjárt kettő van (egy-egy 16 bites HT-linkkel), és mindkettőhöz csatlakozik egy-egy PCIe x16 és PCIe x8 interfész, vagyis a grafikus alrendszer a józan ész határain túl bővíthető.

A nyilvánvalóan egyébként sem filléres platformban néhány további drágító tényező is rejlik, még ha az ár itt nem is esik olyan súllyal latba, mint a hétköznapi PC-k esetében. Ha a két processzorhoz kétcsatornás üzemmódban akarnak memóriát kapcsolni, az máris négy modult jelent, kettő kell a processzorhűtőből, nem árt gondoskodni egy erős; legalább 500 wattos tápegységről valamint egy nagyobb, eATX szabványú alaplapokat is fogadni képes számítógépházról. A hardverkomponensek mellett a szoftverek terén is számolni kell plusz kiadással: aki Vistát akar futtatni, annak a két foglalat miatt mindenképpen a Vista Ultimate változatát kell beszereznie. Utóbbi a forgalmazást igazán nem hátráltatja; bár elképzelhető, hogy komplett 4x4 számítógépek már karácsony előtt piacra kerülnek (például az Alienware kínálatában), a forgalmazás igazi kezdetének 2007 első negyedéve tekinthető.