Szilárda
-4 °C
3 °C

Kína navigációs műholdat állított Föld körüli pályára

MTI
2007.02.03. 08:46
Kísérleti navigációs és helymeghatározó műholdat állított Föld körüli pályára szombaton Kína, három héttel azután, hogy elvégezte első kísérletét műholdak megsemmisítésére képes rakétájával.

Az Új Kína hírügynökség jelentése szerint a Göncölszekér csillagképről elnevezett műholdat egy Hosszú Menetelés 3-A típusú hordozórakéta állította pályára, amelyet az ország délnyugati részén fekvő Hszi-csang (Xichang) támaszpontról lőttek fel.

Kína, amely korábban orosz és amerikai navigációs műholdak szolgáltatásait vette igénybe, 2000 óta már három ilyen műholdat lőtt fel, s azt reméli, hogy 2008-ban útjára indíthatja saját műholdprogramját.

Az ázsiai ország most először indított rakétát az űrbe azóta, hogy január végén elismerte, január 11-én kísérletet végzett műholdak megsemmisítésére képes rakétával. Peking azt hangoztatja ugyan, hogy nem kíván űrfegyverkezési verseny részese lenni, a kísérlet miatt több ország, köztük az Egyesült Államok, Japán, Ausztrália, Dél-Korea és Kanada azonban aggodalmának adott hangot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!