Ödön
1 °C
11 °C

Tapintani is képes a műkezes nő

MTI
2007.02.05. 10:02
Amerikai sebészek találékonyságának köszönhetően a bal karját elvesztő Claudia Mitchell tapintani is képes új műkezével. Todd Kuiken (Rehabilitation Institute of Chicago, USA) és munkatársai az amputált kar idegvégződéseit mellkasi izmokba ültették át - e technikának köszönhetően az amputált kar idegei újra izmokat mozgatnak és érzik a tapintást is.

Claudia Mitchell sikertörténetét már a múlt évben felkapta a sajtó, de a szakmai részleteket csak most ismertették a Lancet angol orvosi folyóirat friss számában. Claudia 24 éves korában egy motorbalesetben vesztette el bal karját. Öt hónappal később kapott egy műkart, de a protézist csak ritkán, kizárólag "kozmetikai okokból" vette fel, mert a viselése kényelmetlen volt. A karját irányító idegek nem sérültek meg, eljutottak az amputálás helyéig, csak nem volt, ami fogadja az agyból jövő ingereket.

Todd Kuiken és munkatársai az idegvégződéseket átoperálták egy bal mell fölötti izomba. Három hónappal később Claudia mellkasán megrándult az izom, amikor megpróbálta összecsukni hiányzó kezét vagy behajlítani hiányzó könyökét - az idegfunkciók kezdtek helyreállni. További három hónap elteltével új műkart kapott, aminek érzékelői figyelték a mellkasi izmok rándulását, és a műkar belső számítógépe lefordította azt a megfelelő műveletekre. Azóta Claudia a mozdulatokra rágondolva, a mellkasát megérintve irányítani tudja protézisét, majdnem úgy, mint korábban az eredeti karját. Kuiken csapata három másik beteget is ellátott már hasonló művégtaggal, de Claudia esetében próbálták először a szenzorikus idegvégződéseket is átoperálni a mellkasra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?