Jenő
-3 °C
6 °C

Kábítószerellenes oltás az újszülötteknek?

MTI
2007.02.06. 12:41
Egész életre szóló védettséget adhat a kábítószer-fogyasztás ellen egy oltás, amelyet Nagy Britanniában akarnak adni az újszülötteknek: a terv szépséghibája, hogy egyelőre nincs elegendő oltóanyag, de még a hatóanyag is további fejlesztésre szorul. A londoni kormány illetékeseinek terveiről a The Sun című bulvárlap számolt be. Eszerint egy a kormány számára készült tanulmányban kifejtették: az oltást egy immunterápia részeként kezelnék, és minden újszülött megkapná. A drogellenes injekció révén a csecsemők egész életükre védettek lennének attól, hogy a heroin, a kokain vagy a dohány szenvedélybetegei legyenek. A beoltottaknak ezek az anyagok egyszerűen nem ízlenének, nem élveznék fogyasztásukat, így nem is válnának fogyasztókká.

Az intézkedésen azért kezdtek gondolkodni, mert Nagy Britanniában egyre komolyabb gondot okoz a drogfogyasztás, a szenvedélybetegek és drogfüggők kezelésére évente 20 milliárd fontot, vagyis csaknem 8000 milliárd forintot költenek. A dolog szépséghibája, hogy jelenleg még nem áll rendelkezésre nagy mennyiségben oltóanyag, és a hatóanyag további fejlesztésére is szükség lenne. Ugyanakkor a szakértők úgy vélik, hogy az eljárás teljességgel sikeres lehet, mert azt a módot változtatja meg, ahogy az emberi test befogadja a drogokat, miáltal a kábítószerek sokkal kisebb élvezetet okoznak, és kevésbé váltanak ki függőséget - írta a The Sun cikkére hivatkozva több francia és német lap.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?