Árpád
-2 °C
4 °C

A sokat alvó gyerekek nem híznak el

Medipress
2007.02.08. 15:54
A kevés alvás rossz fokozza az elhízás kockázatát - állapították meg a Northwestern Egyetem kutatói. A kutatók több mint kétezer, 3 és 18 év közötti gyermek alvási szokásai és a testtömeg-indexük (BMI) közötti kapcsolatot vizsgálták kérdőívek segítségével, melyeket ötéves különbséggel, két alkalommal töltettek ki a gyermekekkel. "Vizsgálatunk rámutatott, hogy a korábbi lefekvés, a későbbi kelés és a később kezdődő iskola valószínűleg igen fontos és viszonylag olcsó módja annak, hogy a gyermekek túlsúlyproblémáit meg tudjuk oldani." - fejtette ki Dr. Emily Snell, a Child Development című lapban megjelent közlemény társszerzője.

Snell szerint már egyórányi különbség is rengeteget számít: egy órával több alvás a kisebb gyermekek esetében az elhízás esélyét 36-ról 30 százalékra, az idősebbek esetén pedig 34-ről szintén 30 százalékra csökkentette. A kutatók munkájából kitűnik, hogy a 3 és 8 éves gyermekek között inkább a késői lefekvés, míg a 8 és 13 évesek között inkább a korai kelés az, ami meghatározó a túlsúlyprobléma terén. Az adatok alapján nem mutatkozott különbség a fiúk és a lányok között.

A gyermekek 7 éves korukban hétköznapokon átlagosan kevesebb, mint 10 órát aludtak, ez 14 éves korukra már 8,5 órára csökkent. A 13 és 18 év közötti fiatalok 16 százaléka a hétköznapokon átlagosan 7 óránál is kevesebbet aludt. Az 5 és 12 éveseknek egyébként 10-11 óra alvás, míg a tinédzsereknek 8-9 órányi alvás az ajánlott. "Nagyon sok gyermek nem alszik eleget. Mind a szülők, mind pedig az egészségügyi ellátók küzdenek a gyermekek között egyre fokozódó elhízás ellen. Eredményeink azt tükrözik, hogy már azzal is sokat segítenénk a probléma megoldásában, ha segítenénk a gyermekeknek többet aludni" - magyarázta Dr. Snell.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?