Friderika
13 °C
29 °C

A sokat alvó gyerekek nem híznak el

Medipress
2007.02.08. 15:54
A kevés alvás rossz fokozza az elhízás kockázatát - állapították meg a Northwestern Egyetem kutatói. A kutatók több mint kétezer, 3 és 18 év közötti gyermek alvási szokásai és a testtömeg-indexük (BMI) közötti kapcsolatot vizsgálták kérdőívek segítségével, melyeket ötéves különbséggel, két alkalommal töltettek ki a gyermekekkel. "Vizsgálatunk rámutatott, hogy a korábbi lefekvés, a későbbi kelés és a később kezdődő iskola valószínűleg igen fontos és viszonylag olcsó módja annak, hogy a gyermekek túlsúlyproblémáit meg tudjuk oldani." - fejtette ki Dr. Emily Snell, a Child Development című lapban megjelent közlemény társszerzője.

Snell szerint már egyórányi különbség is rengeteget számít: egy órával több alvás a kisebb gyermekek esetében az elhízás esélyét 36-ról 30 százalékra, az idősebbek esetén pedig 34-ről szintén 30 százalékra csökkentette. A kutatók munkájából kitűnik, hogy a 3 és 8 éves gyermekek között inkább a késői lefekvés, míg a 8 és 13 évesek között inkább a korai kelés az, ami meghatározó a túlsúlyprobléma terén. Az adatok alapján nem mutatkozott különbség a fiúk és a lányok között.

A gyermekek 7 éves korukban hétköznapokon átlagosan kevesebb, mint 10 órát aludtak, ez 14 éves korukra már 8,5 órára csökkent. A 13 és 18 év közötti fiatalok 16 százaléka a hétköznapokon átlagosan 7 óránál is kevesebbet aludt. Az 5 és 12 éveseknek egyébként 10-11 óra alvás, míg a tinédzsereknek 8-9 órányi alvás az ajánlott. "Nagyon sok gyermek nem alszik eleget. Mind a szülők, mind pedig az egészségügyi ellátók küzdenek a gyermekek között egyre fokozódó elhízás ellen. Eredményeink azt tükrözik, hogy már azzal is sokat segítenénk a probléma megoldásában, ha segítenénk a gyermekeknek többet aludni" - magyarázta Dr. Snell.